≫ 

Kad možemo očekivati skok cena benzina kod nas i kakvu ulogu u tome igra Iran?

Specijalizovana organizacija za praćenje tržišta i energetike "Schork report" i drugi stručnjaci u svetu smatraju da bi nemiri u Iranu mogli da utiču na cenu

  • 1

Ako se obistine crne prognoze stručnjaka da zbog iranske krize nafta poskupi sa 60 na 100 dolara po barelu, to će se svakako odraziti i na cene goriva u Srbiji. Naši analitičari su jednoglasni u oceni da Srbija u tom slučaju neće proći bez posledica, ako do pomeranja cene nafte u svetu uopšte dođe.

Uhapšen bivši predsednik Irana, Ahmadinežad

Protesti u Iranu završeni ili je vlast samo blokirala društvene mreže? Sve manje vesti stiže, niko ne zna šta se dešava (FOTO) (VIDEO)

Domaći eksperti su, po svemu sudeći, veći optimisti i od specijalizovane organizacije za praćenje tržišta i energetike "Schork report" i drugih u svetu koji smatraju da bi nemiri u Iranu mogli da utiču na cenu.

- Ukoliko barel poskupi, to će uticati na povećanje cene jer Srbija veliki deo potreba pokriva iz uvoza. Samim tim bi porasli troškovi uvoza sirovina. Međutim, kad su u Americi počeli da proizvode veće količine nafte na bazi škriljaca i utoliko što je Iran pod sankcijama, uticaj Irana više nije srazmeran obimu njegove proizvodnje. Zato sam skeptičan da će cena barela u svetu moći toliko da raste - ubeđen je ekonomista Ljubomir Madžar.

S njim se u potpunosti slaže i docent na Fakultetu za ekonomiju i finansije Goran Radosavljević koji takođe sumnja u uticaj jednog Irana na formiranje cene. Ipak, strahuje u slučaju većeg sukoba u tom regionu.

Foto: Tanjug/AP

- Svaki tako veliki skok vrednosti bi se relativno brzo odrazio kod nas. Ipak, sam Iran nije veliki proizvođač na svetskom tržištu i nije dostigao razmere proizvodnje koje je imao pre, tako da u kratkom roku ne bi trebao da utiče na cenu, osim ako ne dođe do eskalacije sukoba u celom regionu. To bi se odrazilo kod nas sa zaostatkom. Ipak, ne verujem da će cena otići na 80 ili 100 dolara - kaže Radosavljević podsećajući da postoji i dogovor OPEK-a i Rusije da se cena zamrzne na određenom nivou.

Napominje i da bi druge zemlje - proizvođači rado ponudile da nadomeste manju ponude nafte na svetskom tržištu.

Shodno tome, za cenu benzina još ne moramo da strahujemo ako sukobi na Bliskom istoku ne poprime veće razmere. Ali, kako kaže Radosavljević, to je Azija, i sa njima se nikad ne zna, te je nemoguće išta precizno prognozirati, pa samim tim i "ukalkulisati".

Podsetimo, antivladini protesti u Iranu traju već sedam dana. Zbog ekonomskih problema, izvedeni su brojni napadi na policijske stanice i vojne baze i organizovane su brojne demonstracije u Teheranu i drugim gradovima.Daljinac

(S.Vasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Salvatore

    11. januar 2018 | 23:48

    A kada pada jel se to odrazava i kod nas na cenu!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA