≫ 

POTVRDA: Valjevo, prvi grad koji je dobio kartu plodnosti poljoprivrednog zemljišta

Izrada ove karte je pokazala da se ne mogu u svakoj katastarskoj opštini sa istim uspehom gajiti pojedine vrste voća ili ratarskih useva

  • 1

Grad Valjevo prvi je u Srbiji koji je uspeo da uradi kartu plodnosti poljoprivrednog zemljišta sa preporukom za gajenje voćarskih i ratarskih kultura i to za svaku od 76 katastarskih opština, koliko ih ima.

Ovaj prelepi srpski grad zagađeniji je od Beograda: Građani se guše u smogu, a niko ne obraća pažnju

- Ova karta, koja je urađena uz podršku Grada Valjeva, stručne regionalne poljoprivredne službe i privrednog društva Agrorazvoj - Valjevske doline, treba da nam pomogne da sredstva koja izdvajamo u budžetu za subvenciju razvoja poljoprivrede, a ona iznose preko 430 miliona dinara u ovoj godini, što racionalnije budu iskorišćena - kaže diplomirani inženjer Nikola Radojičić, pomoćnik gradonačelnika Valjeva za Glas zapadne Srbije.

Foto: pixabay.com

Izrada ove karte je pokazala da se ne mogu u svakoj katastarskoj opštini sa istim uspehom gajiti pojedine vrste voća ili ratarskih useva. Na primer, malina veoma dobro uspeva u jednom od sela Valjevske opštine, dok u drugom ne ili su rezultati koji se postižu u proizvodnji veoma neracionalni.

U ovom istom kraju se može gajiti šljiva koja je jedna od najzastupljenijih vrsta u valjevskom kraju i to veoma uspešno. Slično je i u ratarstvu gde se ne mogu u svakoj katastarskoj opštini uspešno gajiti pšenica, kukuruz, suncokret, soja i druge ratarske kulture.

- Nakon izrade karte plodnosti poljoprivrednog zemljišta davaće se i subvencije. U selima gde se uspešno mogu gajiti pojedine voćne vrste ili ratarski usevi subvencija će biti u stoprocentnom iznosu, dok će tamo gde uslovi za gajenje nisu povoljni, te subvencije iznositi svega do 30 odsto - naglašava Radojičić.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lazar. M

    25. januar 2018 | 00:32

    Lepo osmisljeno kako bi se neka sela finansirala bespovratnim sredstvima a ostali neka placaju njihove racune. Sto nisu doneli zagarantovanu cenu otkupa voca za 2018 god to bi im mnogo bolje bilo pa mozda onaj gde po njihovom malina ne uspeva preda vise maline od onoga gde najbolje uspeva?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA