Februar ima 28 ili 29 dana, a rate za kartice i kredite idu uvek istog datuma: Šta ako je taj dan 30. ili 31. u mesecu?

Kada se nešto plaća čekom, na primer na tri rate, na licu mesta se dogovori kada će to biti

  • 0

Kada plaćamo nešto čekovima, pre nego što upišemo datum uvek se konsultujemo sa trgovcima, oko datuma realizacije čeka. Biramo da li nam odgovara više početak ili kraj meseca, u zavisnosti od toga kada nam "ležu" primanja. A da li vam je palo na pamet da može da dođe do toga da se neki ček realizuje onih dana u mesecu koji ne postoje u februaru. Ovaj februar ima 28 dana, a vi ste nešto pazarili 30. januara. Kakva je procedura u tom slučaju?

Na Zlatiboru samo jedna stvar radi 24 sata dnevno: Pronašli smo je i oduševili se

Ali, imamo odgovor na sva pitanja, bez obzira koliko vam se ona činila laka ili jednostavna. Kada se nešto plaća čekom, na primer na tri rate, na licu mesta se dogovori kada će to biti, izabere se na primer 15. januar, 15. februar i 15. mart, ne mora to da bude poslednjeg dana u mesecu. Ček da bi bio validan on mora da se popuni sa datumom koji postoji u mesecu, što znači da ne može da se napiše 30. februar.

Foto: Pixabay

- Ako sam ja u prodavnici 31. januara i hoću da kupim nešto odloženo na tri meseca, ja mogu da kažem, na primer, neka ide 25. februara, 25. marta i 25. aprila. Dakle, ne mora da bude tačno na 30 dana, a čak ako bi dogovor bio da ide na 30 dana, to bi onda bio 2. mart, na primer, kada prođe 30 dana - kaže za Telegraf Jelena Vuković iz Banke Inteza.

KARTICE I OBRAČUN NA KRAJU MESECA

A kada su u pitanju kartice, one se vezuju za rok uplate koji postoji po različitim organizacijama, u smislu da se obračun napravi na kraju meseca i onda imate rok, a primer za Master kard i Vizu do 10. u mesecu, a za Amerikan ekspres do 15. u mesecu, da se uplati rata odnosno deo duga.

To nije vezano za jedan dan u mesecu, pa kad kome odgovara, tada i plaća. Kad god da platite karticom, bilo kog dana u mesecu, zadnjeg dana u mesecu će se izvršiti obračun i stići će račun za koji imate rok.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA