≫ 

BUDITE OPREZNI: Postoje čak 52 načina da vam kradu struju, a ovih 5 najčešće se koriste u Srbiji!

Među kradljivcima struje su i estradni umetnici, glumci, sportisti, vlasnici lanaca restorana, ali skoro nikada penzioneri

  • 10

Verovali ili ne, građani Srbije struju kradu na čak 52 načina, a za samo godinu dana ovakvi marifetluci oštete Elektroprivredu Srbije za neverovatnih milijardu dinara.

Građani oštetili Srbiju za milijardu dinara: 6.796 njih KRADE STRUJU

EPS je tokom 2017. godine otkrio 6.762 slučaja neovlašćenog korišćenja električne energije, a najviše kilovata nestalo je nelegalnim priključivanjem domaćinstava na tuđi električni stub.

Ova prevara izvodi se tako što se tokom noći metalnim kukama koje idu od električnog voda do kuće, povezuju na obližnji stub i tako napajaju uređaje koji troše najviše struje. Ipak, lopovi tu ne staju, pa često buše brojila kako bi usporili strujomer, na sat stavljaju magnete i skidaju plombe i poklopce.

Među kradljivcima struje su i estradni umetnici, glumci, sportisti, vlasnici lanaca restorana, ali skoro nikada penzioneri. Stručnjak za energetiku Slobodan Ružić objašnjava da krađa struje ne samo što je nezakonita, već je i nebezbedna.

Foto: pixabay.com

- Postoji stara izreka "Struja je imenica ženskog roda koja se ne sme dirati". I to je istina. Oko struje niko ne bi smeo sam da petlja, jer mu osim kazne prete i ozbiljne povrede - objašnjava Ružić.

Iako je reč o krivičnom delu za koje je predviđena i zatvorska kazna od tri godine, sudovi kradljivce ne teraju na robiju.

PET NAJČEŠĆIH NAČINA ZA KRAĐU STRUJE:

1. Priključivanje na tuđi električni stub

2. Zamena odvoda i dovoda kako bi se strujomer okretao unazad i brisao utrošenu struju

3. Bušenje minijaturne rupe u staklu kroz koju se iglom koči brojač

4. Postavljanje na brojilo jakog magneta koji usporava obrtaje brojčanika

5. Priključivanje u samoj kući na dovod koji se ogoli i poveže sa produžnim kablom

Daljinac

(Gorica Avalić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goxy

    6. februar 2018 | 07:52

    Sto ne kazete kako nam kradete preko racuna.Na 10 nacina.

  • ....

    5. februar 2018 | 18:06

    To što pišete je zastarelo mada još uvek ponegde radi, zato elektroprivreda ugradje digitalne merače struje za koje nemaju atest, a onda rokaj freqvenciju struje, smanji napon i da vidiš cifru na računu, i svi ĆUTE, neko krade, neko plaća i za njega, aoni u debelom plusu, inače odakle im tolike plate....??! SRBIJA -PROPAST!!!

  • drmr

    5. februar 2018 | 13:02

    90 posto pekara krade struju samo sto niko to nesme da kaze jer su podmazani od samih pekara,,i kad dodju po prijavi gazda pekar im da toliko para da zaborav i gde su,,,

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA