6

Jedan od najtraženijih poslova koji je u Beogradu počeo da donosi i 1.000 evra mesečno zaradu

Još jedan zanat zlata vredan

Tema lake i brze zarade uvek je aktuelna, a posebno kada se do posla stiže jednostavno, jer je potražnja za nekim zanimanjem velika. Muška brada je vekovima bila tretirana kao najvažniji deo na muškarcu i njoj se još kako posvećivalo vreme i pažnja, a kako stvari stoje na našem je tržištu taj trend ponovo "in". E sad, ako ste i vi muškarac koji muku muči sa posekotinama, neravnomernim skraćivanjem brade i slično... ne morate to da radite sami! Ili, žene - ako imate takvog muškarca kod kuće, eto prilike da mu pomognete! Uputite ga da ide kod profesionalnog brice.

SAMO ZA MUŠKARČINE: Evo kako da se brijete, a da vam žene ne vrište zbog dlaka u lavabou! (VIDEO)

Berberi su gotovo uvek bili cenjena profesija, pa tako i danas majstori tog zanata mogu da računaju na sigurne i velike plate.

Konkretno, poslodavci koji ih traže za svoje salone, pominju zarade od oko 1.000 evra. Muškarci su ponovo vratili "staru modu" i počeli redovno da posećuju berbere, što je dovelo do potražnje kvalitetnog kadra, i do dizanja ovog zanata na potpuno novi nivo. Samo sudeći prema arhivi portala halooglasi.com nekoliko poslodavaca traži kvalitetan kadar, a u rubrici u kojoj im je otvorena mogućnost da napišu iznos plate, navode sledećeopcije: 100.000 dinara, 1.000 evra... A šta uopšte znamo o tom zanatu i začecima u branši?

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Kakve veze imaju sveštenici, lekari i pijavice?

Berberski zanat je pokazao obrise još u staroegipatskoj kulturi, a kako može da se nađe u literaturi, tada su berberi uglavnom bili sveštenici. Njima je posao bio „sveobuhvatniji“ nego danas, pa im je zadatak bio da zle duhove drže dalje od ljudi, a tada se verovalo da šišanje i brijanje sprečavaju demone da uđu u telo.

Zatim sledi razvoj branše kod starih Grka, i tu već berberi postaju zanat kakav danas prepoznajemo. Kod starih Grka, ovi majstori su sređivali muškarcima frizure, brijali bradu i odobravali tračarenje, odnosno pričale su se priče o svakodnevnim događajima i ljudima iz okruženja.

Kad je sveštenicima postalo zabranjeno da se bave medicinom u bilo kom obliku, jer je to za ono vreme bilo „skrnavljenje Svetog duha“, berberi su postali i medicinari. Počeli su i da obavljaju poslove doktora, izvodili su brojne medicinske zahvate.

Najčudnije od svega, bilo je kada su berberima pripali poslovi koji podrazumevaju korišćenje pijavica u medicinske svrhe. Ovi majstori su u to doba radili radikalne zahvate koji su podrazumevali “puštanje krvi”. U toku zahvata, berberin bi malim žiletom zasekao venu i puštao da krv otiče u specijalnu posudu, a nered su čistili belim zavojima – tako je simbol berbera crveno-bela šipka. Na nekim šipkama ima i plave boje, a to simbolično označava vene.

Berberi danas ne rade više takve stvari, mada je šipka ostala u upotrebi, na primer u SAD. Danas kod ovih majstora zanata preovlađuje samo njihova veština šišanja i održavanja brade – što je muškarcima poslednjih godina postalo izuzetno značajno.

Foto: Freepik

Brada ponovo u modi – berberi ponovo na ceni

Otprilike u 2012. na velika vrata vratilo se njeno veličanstvo muška brada, što znači da je automatski „skočila cena“ i berberima. Modni stručnjaci su govorili da je glavni razlog za oživljavanje trenda to što žene vole muževnije partnere. Naravno, to ne znači da vole prljave, zapuštene i neodržavane brade, već one sređene, o kojima muškarci vode računa. Modu je pratila i preduzimljivost, pa su počele da niču i berbernice. Berbernice su postale toliki hit da su „plakale“ za dobrim majstorima.

Prateći oglase od početka 2018. godine, jasno je da berberi, ako su dobri, mogu biti jedno od plaćenijih zanimanja. Na portalu halooglasi.com pojave se i poslodavci koji unose i iznos plate, a cifre za berbere kreću se oko 100.000-120.000 dinara. Pozvali smo nekoliko berbernica kako bi se uverili da berberin zaista može mesečno da, od svog zanata, inkasira toliku sumu.

„Moguće je da toliko zarade“, kaže za naš portal Srđan Glišić, vlasnik Gradske berbernice „Šišanjac“.

Glišić navodi da i sam traži dobre berbere koji mogu da zarade oko 100.000 mesečno, ali ističe da je u tu svotu uračunat i bakšiš, pa konačna zarada zavisi od samog zanatlije i od broja njegovih radnih dana.

- Recimo da plata bude 60-70.000 dinara i da 30-40.000 bude bakšiš, to je za puno radno vreme sasvim moguće i nije ništa čudno. Brada je ponovo u modi - navodi Glišić dodajući da su muškarci pre oko pet godina počeli masovnije da nose brade, dok je do tada ona bila demode  i bilo je, samim tim, manje posla za berbere.

Foto-ilustracija: Foter/fuzzyjay

- Danas imamo problem i da nađemo odgovarajuć kadar, jer je slaba ponuda frizera i berbera na tržištu - objašnjava on.

Berberi će tek biti traženi, a saloni koji će se specijalizovati za muškarce će imati prođu na tržištu – to je signal koji bi se mogao „pročitati“ samo listajući oglase za zapošljavanje. A iz struke kažu da bradu kao fazon „furaju“ bukvalno svi – tinejdžeri, mladi i stariji, osobe različitih zvanja i profesija, direktori, profesori univerziteta... Neki nose bradu baš zato što im daje onaj intelektualni „šmek“. I zato što je ciljna grupa za berbernice sve veća, a i luksuznija, stižu i specijalizovani saloni da podmire te potrebe.

Primera radi, lanac „Barbershop Old boy“ otvoriće u Beogradu ne samo berbernicu, već prvi svojevrsni klub za muškarce. Salon će podrazumevati sveobuhvatnu uslugu za muškarce, što znači da će u tom salonu muškarci moći i da se druže, popiju kafu, poruče piće i naravno – doteraju bradu. I njima je važan dobar berberin, koji će moći da zadovolji potrebe modernog urbanog muškarca s bradom. Kako su rekli u srpskom „Barbershop Old boy“, i moći mesečno da zaradi oko 1.000 evra, jer će raditi na procenat.

Koji je vaš omiljeni stil brade?

Koji je vaš omiljeni stil brade?

Brade i stilovi – koji je vaš?

Proseda brada - Najbolje da negujete prirodan izgled brade koliko god možete, savetuju modni stručnjaci, što znači da proseda brada može na muškarcu biti još kako šarmanta.
Divlja brada – Ovakav stil više priliči umetnicima, novinarima, glumcima. Ovakva brada naglasiće njihov mačo stil, a potrebna je samo blaga uređenost i higijena.
Kratka brada – Brada ovog tipa stvara iluziju da izgledate dobro i kada se probudite, ali njoj je potrebno intenzivno održavanje. Važno je da imate i skladnu frizuru. Ovo je brada za „biznis look“.
Duga brada – Duga brada mora biti uredna i negovana. Ona je idealna da ostavite utisak intelektualne osobe. Tu vam ne gine ne samo redovni odlazak u berbernice, već i nega kod kuće u vidu balzama koji će dlaki dati sjaj i kvalitet.
Kozija bradica – Trend 1990-ih i dalje živi, ali joj je takođe potrebna nega i oblikovanje - svakodnevno.
Pre svega obrazi i vrat moraju svakodnevno biti glatko obrijani da bi brada imala jasne konture.

Pogledajte kako je ovaj čovek isprepadao berberina, pa nadrljao:

Daljinac

(Telegraf.rs)

Tagovi: berberin, Brada, brica, brijanje, Plata, posao, Zanimanje, Zarada

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (6)
Poređaj komentare:
 • S
  Sava

  Idem kod Baneta covek je majstor svog zanata!

 • N
  Nenad 007

  LEPOM COVEKU SVE LEPO STOJI.

 • B
  Ba

  Oces, malo sutra.

Zajednički odgovor Srbije i BiH na odluku Prištine: Postignut dogovor ministara iz Beograda i Sarajeva

Srbi u neverici: Gorivo pojeftinilo, a padaće još (CENE)

Ko uloži u inovacije, odbija mu se 80 odsto od poreza na dobit: Brnabić na Evropskom startap samitu najavila izmene poreskih okvira (FOTO)

Želite li da pokušate i potencijalno zaradite novac? Ovo može biti vaša prilika

Punomoćje za podizanje penzija važilo je godinu dana, a sada se pravila menjaju

Ogromne kamate kod sudskih izvršitelja: Za dug od 90.000 dinara uzmu tri puta više

Srbiji treba 6 ovakvih trening centara: Brnabić obišla Simens u Berlinu (FOTO)

"Amazon" će od sada imati dva sedišta: Otvara nova radna mesta za još 25.000 ljudi

Od sledeće godine žene će morati da rade 6 meseci duže da bi otišle u penziju, a više staža biće potrebno i za prevremeno penzionisanje

Digitalizacija kao ključni prioritet Vlade Srbije: Živimo u vreme četvrte industrijske revolucije

Ana Brnabić želi da u Srbiji izvede revoluciju bitova i bajtova: Nemci o ciljevima srpske premijerke

Vozači konačno mogu da odahnu: Pojeftinilo gorivo u Srbiji, a pad cena nas tek čeka

Ističe rok za plaćanje poslednje rate poreza na imovinu: Sledi kazna za one koji zakasne, a svakog dana raste kamata

Najveća onlajn rasprodaja na Alibabi: U prvom minutu "Dana samaca" potrošeno milijardu evra

Vlada Srbije demantuje Hrvate: "Huawei" ostaje u Beogradu

Još jedan udar na džep: Čak 250.000 domaćinstava koja se greju na ovaj način, od 1. januara će dobiti veće račune

Počela velika kontrola benzinskih pumpi, nepravilnosti u velikom broju objekata

Poskupljuje TV pretplata? Za 4 godine sve je poskupelo, samo je ona ostala ista

Uskoro će ograničiti menjačnice, nema više odskakanja kursa kako kome odgovara, a šta se dešava sa bankama?

Veće penzije stižu sutra: Ko dobija povećanje od 5 odsto, a ko povišicu od 13 odsto?

Onlajn prevaranti vrebaju sa Fejsbuk i Instagram profila koje vode lažne sredovečne žene: Mame lakoverne kupce niskim cenama

1. januara počinje velika bitka menjačnica: Više nema kursa kako ko želi, nova pravila stupaju na snagu

Otvorena obilaznica kod Kovina: U saobraćajnicu dugu 5,1 km uloženo 400 miliona dinara (FOTO)

Kome poveravaju novac košarkaši Branko Lazić i Aleksa Radanov (FOTO)

Ukida se direktna linija Peking-Beograd: Posle samo godinu dana, Kinezi otpisali srpsku prestonicu

Snažan rast cena akcija kompanija koje se bave legalnom proizvodnjom kanabisa u Kanadi

Akcijska ponuda oročene štednje u Komercijalnoj banci

Telekom Srbija demantuje da je kupio Kopernikus televiziju

Svi koji potraže posao u Nemačkoj - dobiće ga! Fali im preko milion radnika, a broj otvorenih radnih mesta stalno raste

Do kraja nedelje jeftinije gorivo: Udruženje naftaša najavljuje niže cene benzina i dizela

Fantomske firme otele državi 8,4 milijarde dinara: U Srbiji otkriveno 153 perača novca

Sve nas je zanimalo zašto je odložena reforma sistema plata, pa je ministarstvo poslalo zvanično saopštenje

Dobre vesti za buduće roditelje, korisnike problematičnih kredita i privrednike: Za ove stvari više se neće plaćati porez

Skijanje u Srbiji nikad skuplje, a slabo se ulaže u kvalitet ponude: Za iste pare dobijamo kraljevski tretman u inostranstvu (CENOVNIK)

Utvrđeni limiti za korisnike budžeta: Evo ko dobija najviše, a ko najmanje

Siniša Mali: Dogodine za infrastrukturne projekte još 30 milijardi dinara

Telekom Srbija novi je vlasnik kablovskog operatera Kopernikus Tehnolodži: Evo šta čeka njihove korisnike

Najviše subvencija planirano za Ministarstvo poljoprivrede: U planu najmanje 36,2 milijardi dinara

Sezonskim poslovima na moru došao je kraj, radnici se sele na planine: Plata u evropskim ski centrima 1.650 evra

Svim ženama srećan Dan jednakih zarada: Do kraja godine radite za džabe

Blam srpskih carinika: Komad tehnike naplatili kao dodatak ishrani!? (FOTO)

Sve što morate da znate o pitanjima na papiru koje banke traže do 25. decembra: Da li rizikujete gubljenje para i šta se dešava ako slažete?