• 0

Ako radite od kuće, za OVE TROŠKOVE možete tražiti nadoknadu od poslodavca!

Ako radite na daljinu verovatno se pitate da li bi kompanije trebalo da plate za tehniku i ostale troškove?

  • 0

Rad na daljinu je sve češća pojava u modernom biznisu. Ipak, ovakav način obavljanja poslovnih zadataka otvara i neka pitanja. Jedno od naječešćih je ko treba da plati troškove za tehniku, opremu i ostale resurse koje koristite baš kao i ako biste radili u kancelariji?

Evo koliko zarađuju Slovenci, Hrvati, Srbi, Bosanci...

Odmah da napomenemo, postoji razlika u tome kako kompanije gledaju na frilensere u odnosu na rad od kuće. U prvom slučaju, verovatno ćete morati sami da obezbedite sve što je neophodno, ali ako ste "remote worker" možete pregovarati sa svojim šefom oko nadoknade za eksploataciju opreme koju koristite svakog dana.

Prema portalu FlekJobs, kompanije to rade na različite načine. Neke daju stipendiju koja se može koristiti za ono što zaposlenom treba. Drugi pak zahtevaju od radnika da ima svoju opremu, dok će treći obezbediti zaposlenom sve što je neophodno za vreme trajanja ugovora o radu.

Evo šta prema kompaniji Remote.co koja pomaže drugim firmama da uspostave politiku rada od kuće poslodavac najčešče hoće da plati, a šta ne:

Računari i telefoni: Vrlo verovatno.

Štampači, skeneri, više monitora i fotokopir mašine: Nije verovatno. Mada, ako ste dizajner ili programer, imate veće šanse da obezbedite barem drugi ekran.

Foto:Promo

Ormarići, stolice: Malo verovatno, osim ako vam nije potrebna ergonomska stolica, zbog smernica za bezbednost i zdravlje na radu (U Srbiji je to teško izvodljivo).

VPN: Ako vaš rad zahteva da se povežete sa mrežom kompanija kod kuće, vaša kompanija može platiti pristup VPN-u. Osim toga, mogli biste tražiti da vam poslovdavac nadoknadi troškove interneta.

- Poslodavcima se preporučuje da zaposlenima na radnom mestu pruže opremu koja im je potrebna da efikasno i poverljivo obavljaju svoj posao, navode u kompaniji Remote.co.

Dakle, ako upravo počinjete, upoznajte se s uputstvima vašeg poslodavca - ali ne bojte se da tražite više.
Daljinac

(Telegraf.rs/Lifehacker.com)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima