Na pomolu kraj rata između Srbije i Makedonije oko brašna: Ljajić najavio da će problem biti rešen, evo koji je rok

- Mi smo u poslednjih osam godina imali 13 barijera za brašno - podsetio je ministar trgovine

  • 0

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da bi problemi oko uvoza brašna iz Srbije u Makedoniju trebalo da budu rešeni za mesec dana. 

Ako Priština ne ukine taksu na brašno, Srbija će uvesti kontra mere!

Prva sednica mešovitog srpsko-makedonskog Komiteta trebalo bi da se održi u Beogradu 14. marta, a na toj sednici biće traženo dugoročno održivo rešenje za uklanjanje svih vancarinskih barijera i povećanje trgovinske razmene dve zemlje, rekao je Ljajić.

- Juče smo počeli sa rešavanjem ovog problema i trebalo bi da on bude rešen za mesec dana. Mi smo u poslednjih osam godina imali 13 barijera za brašno, a trajnog rešenja nema bez dogovora koji smo postigli i oročili za mesec dana - kazao je Ljajić za RTS.

Prema njegovim rečima, nijedna ekonomija od 10 miliona stanovnika ne može sama da ostvari ekonomski napredak.

Foto: Pixabay

- Glavne barijere zbog kojih stagniramo su političke, koje stvaraju lošu klimu za ekonomsku saradnju, ali i carinske. Zbog ovakvih barijera koje imamo i koje smo i drugima pravili, stagniramo i želimo slobodan protok roba. Logistički troškovi na Zapadnom Balkanu su 16 odsto BDP-a, a u Evropi osam odsto - napominje Ljajić.

Kaže da Srbija sa zemljama u regionu ne stoji loše što se rominga tiče, ali da postoje druge vrste prepreka za zajedničko tržište.

- Prvo tu su političke prepreke, neke to asocira na stvaranje Jugoslavije što je besmisleno, drugo protekcionističke mere, jer neko nastoji da zaštiti svoje male sektore, a treće CEFTA ne funkcioniše. Ona će ili stagnirati ili moramo da pređemo u veći stepen integracije što vodi ukidanju barijera -  ističe ministar Ljajić.

Ljajić je istakao da, što se stranih investicija tiče, Srbija prednjači u regionu. Naveo je da je izvoz mesa u Tursku krenuo prema sporazumu.

Foto: Promo

- Pitanje je sad da li ćemo imati onoliko mesa koliko je predviđeno sporazumom. Mi moramo da otvaramo i nova tržišta - zaključuje ministar Ljajić.

Vlasti u Skoplju su pre dve nedelje odlučile su da se brašno iz Srbije može uvesti samo bez akciznih markica koje se dobijaju u Makedoniji posle fitosanitarnih pregleda, što, kako tvrde izvoznici, može da traje i mesec dana. Zbog toga izvoznici bražna iz Srbije mesečno gube oko 200.000 evra.

To je 13. put u poslednjih sedam godina da su Srbija i Makedonija u sporu zbog brašna.

Iz Srbije se godišnje u Makedoniju izveze 40.000 do 50.000 tona brašna.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA