≫ 

Da li će dinarski krediti napokon biti povoljniji?

Referentna kamatna stopa snižena je sa 3,5 na 3,25 odsto

  • 6

Narodna banka Srbije (NBS) treći put je, u poslednjih sedam meseci, snizila referentnu kamatnu stopu koja sada iznosi 3,25 odsto, što bi moglo da dovede i do niže cene dinaskih kredita.

Sedam novih presuda u korist klijenata: Banke u proteklih 15 godina za obradu kredita naplatile više od 100 miliona evra! (FOTO)

Kada NBS smanjuje svoju kamatnu stopu to znači da je novac pojeftinio i da banke mogu da plasiraju jeftinije kredite. Ipak, profesor Bankarske akademije Branko Živanović objašnjava da tu ne postoji simetrija i da banke ne prate uvek ovaj pad.

- Referentna stopa poslednjih godina bila je vanredno visoka. Postojao je strah da će, ukoliko se ona spusti, doći do odliva kapitala iz naše zemlje. Pošto su se prilike promenile devizni kurs je hiper stabilan, pa se otvorio prostor da se stopa dodatno smanjuje, ali to smanjenje neće specijalno uticati na pad kamata u bankama - kaže Živanović.

Dejan Gavrilović, predsednik Udruženja bankarskih klijenata Efektiva objašnjava da je kod onih koji imaju dinarske kredite sa promenjivim beliborom, kamata automatski niža za 0,25 odsto, koliko je NBS smanjila kamatu.

- Očekivati je i da padnu i kamate na kredite sa fiksnom kamatom, odnosno da svi krediti budu jeftiniji, a uporedo će i da raste poverenje u kredite u domaćoj valuti - kaže Gavrilović.

Daljinac

(G.Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sm

    21. mart 2018 | 14:27

    Treba manja kamata za kreditnu karticu i dozvoljeni minus, tu se veeelike pare uzimaju, a većina nas prisiljena je koristi oboje, i to je jedna vrsta dinarskog kredita

  • Chupa

    21. mart 2018 | 14:50

    A ja prosek 42000 na neodredjeno traze mi jemca na iznos od 300.000 ... Dzaba kamate kad ne daju...

  • Thomas

    21. mart 2018 | 14:09

    Pa dinarski stambeni krediti su jos od pre godinu i po dana povoljni

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA