≫ 

Jedemo otrovan paradajz i to piše na deklaraciji: Evo kako da ga prepoznate - ima ga na svakoj pijaci, možda ste ga i vi kupili!

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije NOPS Goran Papović smatra da ova nepoštena trgovačka praksa mora da se sankcioniše zakonom

  • 62

Mnoge je ovih dana zabrinula fotografija gajbica paradajza snimljena navodno na Kvantaškoj pijaci u Beogradu na čijoj deklaraciji, pored naziva proizvoda, godine berbe, imena turskog izvoznika i srpskog uvoznika, stoji i stravično upozorenje: "Kora nije za ljudsku ishranu"!

Ako kupujete ove dve vrste voća, u velikom ste problemu

Ovo, kako tvrde stručnjaci, znači da je proizvod zatrovan pesticidima i opasan po ljudsko zdravlje, ali da toga, nažalost, ima na svakoj pijaci u Srbiji. Narod to jede jer ne zna da mu to ugrožava zdravlje!

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije NOPS Goran Papović smatra da ova nepoštena trgovačka praksa mora da se sankcioniše zakonom.

- Kada je kora poprskana pesticidima, naravno da nije za ljudsku ishranu jer je otrovna i opasna po zdravlje, ali građani ne znaju šta kupuju i ne sumnjaju da koru paradajza ne smeju da jedu! Većina paradajza se uvozi iz Turske i Albanije i da bi zadržao svežinu od pakovanja do prodaje, što sve može da traje i do tri meseca, oni ga prskaju specifičnim otrovima. Zato danas paradajz i izgleda tako plastično, dok neprskani domaći paradajz istrune i pojavi mu se buđ nakon jednog dana ako nije u frižideru. Moramo bolje da kontrolišemo šta uvozimo i da uvedemo dodatne analize - smatra Papović i oddaje da niko ne zna koliko su otrovnog voća i povrća građani već pojeli.

Foto: Facebook/Dragan Murar

Agroekonomista Miladin Ševarlić, profesor Poljoprivrednog fakulteta neprijatno je iznenađen da se tako nešto dešava.

- Ne mogu da verujem kako je uopšte moglo da uđe u našu zemlju nešto na čemu stoji da nije za ljudsku ishranu! Takve stvari ne smeju da se dešavaju. Dok nisam video sliku da se stvarno radi o paradajzu, posumnjao sam da su u pitanju pomorandže ili limun, jer njihova kora nije za jelo, ali ovo je stvarno strašno - izričit je Ševarlić u izjavi za "Kurir".

Zreloj boji voća i povrća dosta doprinosi zabranjeni biljni otrov "etrel". Voće i povrće sa njegovom upotrebom brzo sazri, ali nema nikakav ukus.

Mnogi ga nabavljaju na crno iz zemalja u okruženju, ali se može naručiti i u pojedinim poljoprivrednim apotekama, koje ga nabavljaju ilegalnim kanalima.

VIDEO Pitanje je da li je ovakvo povrće dobro za životinje:

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    9. april 2018 | 17:11

    E tako nam i treba kad uvozimo povrce,a sela pusta,lizvade u korov zarasle...

  • jupiter

    9. april 2018 | 13:01

    Ljudi, kada biste znali sta sve jedete, izbila bi prehrambena revolucija u roku od jednog dana. Zapitajte se koji su pravi razlozi autizma, dijabetesa, srcanih oboljenja itd.

  • Aleksandar

    9. april 2018 | 14:16

    Zašto je precrtano ime uvoznika.On može da truje našu decu i nas a mi ne može da znamo ko uvozi ovaj otrov.Zašto je precrtano ime uvoznika !!!!!!!!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA