Raskinut kredit u švajcarcima, dug klijenta smanjen za 5 miliona dinara

Efektiva podseća da je veliki broj korisnika kredita na ivici sloma zbog dugova u švajcarskim francima

  • 2

Apelacioni sud u Novom Sadu doneo je drugu pravosnažnu presudu u slučaju kredita u švajcarskim francima po kojoj se banci nalaže da raskine ugovor sa klijentom, čime se smanjuje dug sa 3,8 umesto skoro devet miliona dinara.

Silne tužbe nisu uplašile banke: Nastaviće da naplaćuju troškove obrade kredita u "švajcarcima"

Presudom je konstatovano da su se stekli uslovi za raskid ugovora zbog promenjenih okolnosti, koje se tiču enormnog skoka kursa franka u odnosu na dinar i evro, ali i zbog bolesti dužnika. Takođe, konstatovano je narušavanje načela jednakosti uzajamnih davanja, kao i nedovoljna informisanost korisnika u predugovornoj fazi o svim rizicima podizanja kredita u CHF valuti.

Dejan Gavrilović, predsednik Udruženja bankarskih klijenata "Efektiva", objašnjava da su ovom presudom svi njihovi raniji navodi potvrđeni.

- Ugovorne strane jedna drugoj vraćaju dinare sa zateznom kamatom, bez ikakve nadoknade nekakve štete za banku. Narušeno je načelo jednakih davanja, klijent nije bio dovoljno informisan u predugovornoj fazi, a rast kursa franka jeste promenjena okolnost koja menja smisao ugovora, zbog čega je isti raskinut - objašnjava Gavrilović.

Na šta se sve pozvao sud pri raskidu kredita, Foto: Efektiva Udruženje potrošača

Ovo udruženje podseća da je veliki broj korisnika kredita na ivici sloma.

- Njihovom stanju doprinosi odbijanje i razvlačenje postupaka od strane sudija Višeg i Apelacionog suda u Beogradu, koji za sada jedini u Evropi smatraju da su CHF krediti potpuno zakoniti - kaže on.

Ovo je druga ovakva presuda, Foto: Efektiva Udruženje potrošača

Zato će Udruženje za nekoliko dana uputiti dopis Vrhovnom sudu u kom će tražiti konačno izjašnjenje po pitanju CHF kredita.

- Ako to ne urodi plodom, krećemo u radikalnije poteze čiji će jedini cilj biti ispunjenje obaveze koju je VKS sam sebi zacrtao, a to je donošenje odluke o CHF kreditima još u martu 2017. - objašnjava Gavrilović.

Daljinac

(G. A.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Живојин Кикинда

    18. april 2018 | 15:03

    Моја супруга је подигла кредит овде у Аустрију камата је убила Стршно .У Швајцарској банци .кад је моја супруга добила отказ Држава Аустрија је стала у њену одбрану .И Хвала Богу добро смо прошли .

  • Johnny Repp

    19. april 2018 | 00:22

    Onda bih i ja trebao da tražim od SV da mi vrate 12.000 dinara jer patike koje sam prošle godine platio 24.990 sada koštaju 12.990 dinara. Kada su dizali kredite svi su se pomamili za tada najboljim uslovima, a sada im je neko drugi kriv. Siguran sam da su do tada sve dinarske iznose preračunavali u evro ili dolar, a onda nađoše CHF .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA