Proizvodnja RTB-a Bor u prvom kvartalu 2018. godine: Rudarstvo bolje za sedam, a metalurgija za šest odsto

U "Velikom Krivelju" proizvodnja je, u odnosu na majdanpečku, bila preko milion tona iskopina "teža"

  • 1

Za tri meseca u Boru i Majdanpeku otkopano četiri miliona tona rude, čijom preradom je dobijeno 10 hiljada tona bakra u koncentratu.

RTB za tri meseca prodao u inostranstvu robu vrednu 54,3 miliona dolara

U "Velikom Krivelju" proizvodnja je, u odnosu na majdanpečku, bila preko milion tona iskopina "teža". U novim metalurškim pogonima od januara do marta proizvedeno 17.358 tona anodnog, odnosno 15.580 tona katodnog bakra, a dato i 20 odsto zlata više od plana

U Rudarsko-topioničarskom basenu Bor u prvom kvartalu ove godine ukupne iskopine bile su "teške" 8,75 miliona tona. Otkopano je četiri miliona tona rude, čijom je preradom dobijeno 10 hiljada tona bakra u koncentratu. Od januara do marta uklonjeno je i 4,75 miliona tona raskrivke, što je za četvrtinu više nego u istom periodu prošle godine. Proizvodnja u sva tri basenska rudnika je, u odnosu na prvo tromesečje lane, povećana za sedam odsto.

Foto: Lj. Aleksić

U "Velikom Krivelju" i proizvodnja je velika. U odnosu na majdanpečku ona je preko milion tona iskopina "teža", ali je tek šest odsto bolja od lanjske na rudi i 15 procenata na raskrivci. Tamo je za tri meseca otkopano 2,4 miliona tona rude i skinuto toliko jalovine, a dato je pet hiljada tona bakra u koncentratu.

U Rudniku bakra Majdanpek je za tri meseca dato 4.500 tona bakra u koncentratu, odnosno hiljadu tona više nego prošle godine. Paralelno sa otkopanih oko milion i po tona rude, do marta je skinuto i 2,34 miliona tona raskrivke.

Foto: Lj. Aleksić

S druge strane, za tri meseca u novim metalurškim pogonima proizvedeno je 17.358 tona anodnog, odnosno 15.580 tona katodnog bakra, a dato je i 20 odsto zlata više od plana. U prvom tromesečju na selenu je zabeležen najveći skok u odnosu na plan, od čak 40 procenata, jer je dato 7.300 kilograma ovog proizvoda. Proizvodnja srebra (1.486 kilograma), paladijuma (13,2 kilograma) i plavog kamena (254 tone) u tom periodu bila je takođe preko plana, a sumporne kiseline (72.039 tona) na nivou prošlogodišnje.

Foto: Lj. Aleksić

Prodaja svih ovih proizvoda, izuzev zlata naravno, koje se predaje Narodnoj banci Srbije, uticala je na to da u prvom kvartalu ove godine Rudarsko-topioničarski basen Bor ostvari za trećinu veći izvoz u odnosu na isti period prošle godine. Devizni priliv od prodaje bakra, paladijuma, selena, sumporne kiseline i plavog kamena u prva tri meseca iznosio 54,3 miliona dolara.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA