≫ 

Da li se u Srbiji reciklira mleko kome je istekao rok trajanja i šta znače brojevi na tetrapaku?

U Ministarstvu poljoprivrede kažu za Telegraf.rs da reciklaža hrane ne postoji u našoj zemlji ni u kom obliku

  • 3

Na društvenim mrežama ponovo su se pojavila upozorenja da Srbi piju reciklirano mleko, odnosno da se mleko kome je istekao rok trajanja vraća u proizvodnju gde se od njega pravi "nov" napitak. 

Raskrinkavamo najveće potrošačke mitove: Šta znače kvadrati na pasti za zube, brojevi na mleku i može li reklamacija bez računa?

"Znalci" ovu priču potkrepljuju time što se na tetrapaku mleka nalaze brojevi od 1 do 8 koji pokazuju koliko je puta pokvareno mleko tehnološkim procesima oživljeno i vraćeno na rafove.

U Ministarstvu poljoprivrede kažu za Telegraf.rs da reciklaža hrane ne postoji u našoj zemlji ni u kom obliku.

- Pojam "reciklaže" vezan je za Zakon o upravljanju otpadom i predstavlja izdvajanje materijala iz otpada i njegovo ponovno korišćenje kroz procese sakupljanja, izdvajanja, prerade i izrade novih proizvoda iz iskorištenih stvari ili materijala. Zakon o bezbednosti hrane ne prepoznaje pojam reciklaže hrane - kažu u Ministarstvu.

Brojevi koji se nalaze Zagovornici teorije "reciklaže" tvrde da se mleko kome je istekao rok trajanja vraća na ponovnu pasterizaciju, odnosno da se zagreva na visokih 190 stepeni. Ipak, proizvođači mleka kažu da ni u Srbiji, a ni u regionu ne postoje linije za pasterizaciju na ovako visokim temperaturama.

- A i da postoje, to se ne radi, jer nije dozvoljeno. Proces pasterizacije podrazumeva da se mleko na dvadesetak sekundi zagreva na 72 do 75 stepeni Celzijusovih, posle čega sledi hlađenje, pa ponovno zagrevanje. Dugotrajno mleko agreva s na nešto višim temperaturama, od 13 do 140 stepeni kako bi bilo otporno na mikroorganizme iz vazduha - objašnjava jedan proizvođač mleka.

Brojevi na tetrapaku ne označavaju broj reciklaža, Foto: Telegraf.rs

Mleko sa isteklim rokom trajanja se uništava, a bojevi na dnu ambalaže ne označavaju koliko je puta mleko vraćano na prokuvavanje, već je oznaka proizvođača tetrapaka koja nema veze sa sadržajem.

Kako bismo bili sigurni da je mleko koje se u Srbiji pije dobrg kvaliteta, osnovana je Nacionalna referentna laboratorija za ispitivanje mleka.

- Započeli smo proces akreditacije laboratorije. Ova izuzetno važna aktivnost obuhvata i neposredan rad sa uzorcima. U tom kontekstu od početka godine ispitujemo uzorke sirovog mleka koji se prikupljaju neposredno od proizvođača i preko naših mlekara. Dobijene vrednosti se uglavnom kreću oko referentnih vrednosti, ali svakako ima prostora za podizanje kvaliteta i dalji rad na polju higijene muže, primeni savremenih tehnologija dobijanja i prihvata mleka - kažu u Ministarstvu poljoprivrede za Telegraf.rs.

VIDEO Evo kako Kinezi hrane svoju decu:

Daljinac

(G. Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sijalica

    8. maj 2018 | 10:35

    Povećava količina raznih materija, alfatoksin za početak... a ja se čudim sto svetlim u mraku

  • Srboljub

    8. maj 2018 | 11:26

    Aha hahahaha, dokle ide ljudska mašta može svašta? Reciklirani mleko???

  • Vreme

    8. maj 2018 | 11:47

    Naravno!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA