≫ 

Nema više straha od salmonele: Naši živinari uskoro bi mogli da počnu da izvoze jaja i piletinu i u zemlje EU

Najzad bi trebalo da nam bude odobren i drumski transport mesa i jaja preko teritorija država EU

  • 1

Srbija bi uskoro mogla da dobije "zeleno svetlo" za izvoz jaja i pilećeg mesa u Evropsku uniju, jer smo usvojili propise o praćenju salmonele kod životinja, što bi moglo da odblokira naš izvoz na evropsko tržište, piše današnja Politika.

Živinarski sektor je već godinama pod blokadom zbog neusaglašenih propisa o praćenju salmonele kod životinja. Kako "Politika" piše, u našoj zemlji odnedavno se primenjuje pravilnik koji reguliše ovu oblast i usaglašen je sa evropskim.

Važi od 22. aprila: Srbiji obnovljen status povlašćene nacije u trgovini sa SAD

- Sada je na potezu Evropska komisija koja treba da se izjasni da li ima primedbe na nove propise. Očekujemo da neće biti problema, i da ćemo uskoro dobiti mogućnost za izvoz pilećeg mesa i jaja u EU - rekao je Miroslav Blagojević, predsednik Grupacije proizvođača živinskog mesa i jaja pri Privrednoj komori Srbije.

Jaja iz Srbije godinama nisu mogla da se izvoze, Foto: Pixabay.com

Međutim, kako ističe, za nas je značajnije što bi najzad trebalo da nam bude odobren drumski transport mesa i jaja preko teritorija država EU. To će nam otvoriti mogućnost za izvoz na lakše dostupna, treća tržišta kao što su Moldavija, Ukrajina, države Bliskog istoka...

Blagojević je objasnio da su do sada živinari svoje proizvode ka daljim tržištima mogli da šalju samo avionom, što je bilo skupo i potpuno neisplativo sa potencijalne izvoznike.

- Na evropskom tržištu konkurencija je velika, tako da bismo na izvoz u EU mogli da računamo samo u slučaju da se tamo jave iznenadne nestašice - rekao je on.

VIDEO: Probali smo ajvar vredan 50.000 dolara

(Telegraf.rs/Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA