≫ 

Cela Srbija radi, samo Beograd se gradi: Proverili smo da li je stvarno tako, a onda otkrili zapanjujuće stvari (FOTO)

Ova parola uveliko je zastarela, a novo istraživanje to i pokazuje

  • 84

"Srbija radi, Beograd se gradi" krilatica je koja se odvajkada ponavljala u našoj zemlji. Najnoviji izveštaj Republičkog zavoda za statistiku ipak pokazuju da je paroli potrebno osveženje, jer sa skoro 40 odsto učešća u republičkoj bruto dodatoj vrednosti Beograd je taj koji "radi" više nego ijedna druga oblast u državi.

VIP menja ime: Evo kako će se sada zvati ovaj mobilni operater u Srbiji

Srbija se već decenijama neravnomerno ekonomski razvija, a efekte centralizacije nije lako ublažiti. U istraživanju koje je uradio RZS i putem grafika Fondacije za razvoj ekonomske nauke (FREN) vidljivo je koliko se različito stvara po oblastima u Srbiji.

BEOGRAD RADI, A ONDA SE I BEOGRAD GRADI

Po tom izveštaju u ukupnom BDV-u Srbije Beogradska oblast je učestvovala sa 39.8 odsto u 2016. godini. Dakle 40 odsto svega što se stvori u Srbiji, bude Beogradu. U glavnom gradu je najviše ljudi zaposleno, najviša je prosečna plata, a ujedno se prestonica najbrže razvija i najprivlačnija je stranim investitorima.

Osim Beogradske oblasti još je samo Južnobanatska uspela da pređe 10 odsto. Novi Sad i okolina učestvovali su u ukupnom BDV-u sa 11.1 odsto, što će reći da je drugi najveći grad u Srbiji stvorio tri i po puta manje nego prestonica.

Razlike u ekonomskoj strukturi, produktivnosti radne snage i efikasnosti poslovanja odatle se samo produbljuju.

Nijedna druga oblast nije uspela da dosegne ni polovinu BDV-a Novog Sada. Najmanju je ostvarila Toplička oblast – tek 0.7 odsto.

Pritom, ova analiza se vodi mestom proizvodnje, ukazuju autori, a ne mestom u kome je sedište kompanije. Stoga nije reč o fabrikama koje rade u unutrašnjosti, a kancelarije su im u prestonici, već slika realno pokazuje koliko se i gde u Srbiji stvara, ali i gde se jedino značajno zarađuje.

Koliko se neravnomerno stvara, jasnije se vidi na drugoj grafici u kojoj je BDV izrazčunat po glavi stanovnika.

VIDEO Ovog čoveka su optužili da je napravio mit iz naslova:

(D.Savanović / d.savanovic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sccs

    30. maj 2018 | 10:44

    BG nastavlja da se gradi i izgradjuje iz meseca u mesec

  • Snezana

    30. maj 2018 | 11:22

    Svi drvlje i kamenje na Beograd i Beograđane, a svi trčite u Beograd "kao na solilo" što biste rekli vi iz unutrašnjosti. Zbog nas starosedelaca Beograd ne bi morao da se gradi, bilo bi mesta za sve nas. Prestanite da se doseljavate i zapošljavate po Beogradu, ostanite i radite u svojim mestima, pa će se i tamo graditi. Pusta su vam mesta jer svi hrlite ovamo. I opet vam ne valja Beograd.

  • Daca

    30. maj 2018 | 12:45

    Po ovome botu koji daje nenormalnu količinu minusa ili pluseva vidi se kakvih bolesnika ima u Srbiji. Nažalost takvi misle da je njihovo mišljenje bar 100x vrednije od drugih. I od takvih bolesnika narod beži a Srbija bam ostaje sve pustija i zaostalija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA