≫ 

Zbog ove odluke NBS uskoro ćemo svuda moći da plaćamo karticama, a i proizvodi bi mogli da pojeftine

Ove novine donosi Nacrt zakona o međubankarskim naknadama

  • 8

Naknade koje banke naplaćuju trgovcima za korišćenje platnih kartica koje su išle i do 2 odsto, biće ograničene na 0,2 odsto od vrednosti kupovine za debitne i na 0,3 procenta za kreditne kartice.

- U prelaznom periodu od šest meseci, kako bi se banke prilagodile ovim uslovima, primenjivaće se ograničenje od 0,5 odsto za debitne i 0,6 odsto za kreditne kartice - objašnjava guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

Kako su visoke naknade za mnoge trgovce bile glavna prepreka uvođenju mogućnosti plaćanja karticama, realno je očekivati da će svođenje ovog troška na minimum ohrabriti male trgovce da u svoje objekte uvedu i pos terminale za plaćanje.

Provizije će biti smanjene za sve vrste kartica, Foto: Freeimages/lusi

O čemu se radi? Kada u prodavnici plaćamo račun karticom, banka koja je postavila POS terminal za prijem kartica kod tog trgovca plaća tzv. međubankarsku naknadu banci koja je izdala karticu potrošaču.

U praksi, taj trošak se prevaljuje na trgovce, koji ga ugrađuju u cenu robe i usluga, tako da u konačnom ishodu, ceh plaćaju potrošači.

To znači da se sada otvara prostor da proizbodi u prodavnicama malo i pojefitne, jer će trgovci iz njihove cene moći da izbace ovaj trošak.

- Međubankarske naknade, koje propisuju internacionalni kartični sistemi za Srbiju su među najvišim u Evropi i trenutno iznose najmanje 0,9 do 1,0 odsto vrednosti transakcije, dok za pojedine kartične proizvode idu i do 2 procenta - objašnjavaTabaković.

VIDEO: Zaplenjeno više od 30.000 neprijavljenih evra u džipu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lule

    2. jun 2018 | 08:44

    Kupovao sam kotao za etazno grejanje, cena 120.000 dinara. na kartici je bilo 150.000 dinara i ja ponudim karticu za uplatu racuna. Vlasnik prodavnice me zamoli da mu platim gotovinom, rece mi da ce banka da mu uzme 2% od sume racuna, jos mi ponudi da me odveze do banke da podignem novac i da me vrati u prodavnicu. Od tada vise ne placam karticom, lepo podignem pare na automatu i placam gotovinom. Zasto da bankama omogucim da pljackaju i mene i trgovce?

  • dada

    1. jun 2018 | 21:44

    Mislite 2.3% i vise

  • neprilagodjen

    2. jun 2018 | 02:38

    Umrecu od smeha! "U prelaznom periodu od šest meseci, kako bi se banke prilagodile ovim uslovima, primenjivaće se ograničenje od 0,5 odsto za debitne i 0,6 odsto za kreditne kartice" PA koje je ovo zezanje u zdrav mozak?! Sta imaju da se prilagodjavaju? Uneses umesto broja 2 broj 0.2 i odmah si prilagodjen! jedino ako se ne prilagodjavaju na manju zaradu pa da smisle gde ce drugo da nam otmu pare!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA