≫ 

Da li Srbija dobija "čuvarkuću"? MMF stigao u Beograd

elegacija MMF-a boraviće u Beogradu do 13. juna

  • 19

Delegacija MMF koju predvodi šef Misije te međunarodne finansijske organizacije Džejms Ruf počela je danas posetu Beogradu sastankom sa ministrom finansija Sinišom Malim.

Siniša Mali na sastanku sa MMF: Razgovarali o novom aranžmanu (FOTO)

Delegacija MMF-a boraviće u Beogradu do 13. juna, a u naredna tri dana razgovaraće sa srpskim zvaničnicima kako bi okončala pregovore o novom aranžmanu, takozvanoj "čuvarkući".

Džejms Ruf - Foto: Tanjug/Saša Radovanović

Naime, novi aranžman sa MMF, za razliku od prethodnog, kada je iz predostrožnosti Srbija mogla da koristi finansijsku pomoć, trebalo bi da bude savetodavni i takođe bi trebalo da traje oko tri godine.

Siniša Mali - Foto: Tanjug/Saša Radovanović

Prethodni aranžman koji je trajao tri godine završen je u februaru i novi bi trebalo da bude nastavak rada na reformi javnih preduzeća, javne uprave i sistemu plata i penzija.

Ministar Mali se na prvom sastanku zahvalio predstavnicima MMF na dosadašnjoj saradnji i uspešno završenom aranžmanu, te istakao da su rezultati postignuti zahvaljujući zajedničkim naporima.

Mali i Ruf su se složili da su javne finansije Republike Srbije sada stabilne, ali da je neophodno da se održi fiskalna disciplina, da se nastavi smanjenje javnog duga, kao i da se ojačaju institucije sistema. To će značiti i jaču ekonomiju i nova radna mesta, zaključili su sagovornici.

Ministar finansija i šef misije MMF za Srbiju su razgovarali i o najavljenom povećanju penzija i plata u javnom sektoru, kao i o paketu stimulativnih mera koje mogu da doprinesu boljem poslovnom okruženju i povećanju konkurentnosti.

Mali i Ruf su se saglasili da je novi program “The Policy Coordination Instrument” (PCI) važan za ubrzan i održiv rast privrede i dohotka, uz očuvanje makroekonomske i fiskalne stabilnosti.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA