• 6

Cene su skočile za kratko vreme, pa smo pitali stručnjake - da li nas čeka inflacija?

Prema istraživanju analitičara Erste Grupe očekuje se postepeno ubrzanje inflacije

  • 6

Postepeni rast inflacije koji su jednoglasno najavili ekonomski analitičari, mogao bi da dovede do daljeg poskupljenja osnovnih životnih namirnica. Naime, hrana, piće, prevoz i gorivo su već poskupeli, možda ne baš ovim redosledom, i teško da bi bilo koji potrošač bio zadovoljan da se takav trend nastavi.

Da li ste primetili da je meso poskupelo?

Prema istraživanju analitičara Erste Grupe očekuje se postepeno ubrzanje inflacije, odnosno dobri ekonomski rezultati, porast zarada, ubrzanje kreditne aktivnosti i inflatorna očekivanja ukazuju na to da će inflacija početi da se kreće ka sredini ciljnog koridora Narodne banke Srbije od 3% +/-1.5pp. Oni očekuju da indeks potrošačkih cena bude na tom nivou sredinom 2019. godine.

Šta to znači?

Da je inflacija jednako rast cena, tvrdi konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević i upozorava da ona može da ode daleko više od one koju prognoziraju analitičari Erste Grupe.

Milan Kovačević Foto: Medija centar Beograd

- Držali smo inflaciju dugo na jedan i nešto odsto, a sad je prešla 3%. Kao što sam najavljivao, ona raste, a na to su uticale cene goriva, a to onda lanačano podiže druge cene, pa se povećavaju i zarade. Jer sve dok se uzimalo od građana i privrede, imali smo kontrolu nad inflacijom. Ovog puta smo preskočili štednju te se bojim da inflacija ne nadmaši prognoze - konstatuje Kovačević.

Srbija, kako dalje kaže, "nije stvorila mašinu koja je samoodrživa za privredni rast". U prilog tome on podseća na dve stabilizacije koje smo postigli - smanjili budžetski deficit i usporili rast duga ka inostranstvu, ali i na dve koje nismo postigli.

Kasni se u plaćanju dobavljačima Foto: Uprava carina

- Dve stvari ipak nismo uradili, a prva je da i dalje imamo deficit u poslovanju s celim svetom jer više uvozimo dok nam izvoz opada. Drugo je to što imamo sve gori deficit u privredi u uzajamnim plaćanjima. Kasni se u plaćanju dobavljačima, a i teža je naplata svojih proizvoda - kaže Kovačević uz napomenu da kad bi proizvodnja bila bolja i kad bismo povećali izvoz, ne bi rasla inflacija.

Drugi savetnik za strana ulaganja Mahmud Bušatlija ne vidi razloga za zabrinutost jer se prognoze Erste Grupe ne razlikuju od prognoza Centralne banke i da kao takve ne bi trebalo da utiču na potrošačke cene.

- Hrana, piće i namirnice već poskupljuju, a kako je kapitalizam sistem koji živi na inflaciji, nije to ništa strašno. Cela Evropa ima problem s time kako da podigne inflaciju da bi se održao sistem - poručuje Bušatlija.

VIDEO: Kako izbeći stres pri kupovini stana?

(S.Vasić)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Johnny Repp

    Kakva inflacija kada dinar svakodnevno jača ? Još malo će biti k'o "Avramov dinar" iz '94 kada se izjednačio sa nemačkom markom. 1 RSD= 1€.

  • Kiza

    Sta na sve ovo kaze nas predsednik? Po njegovoj racunici standard raste i to dobro

  • Bole

    Ko bi rek'o?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima