≫ 

U Banatu žetva u punom jeku, a domaćini čupaju kosu: Domaći rod ima sve kvalitete, ali je cena očajna - žale se gazde (FOTO)

- Cena hlebnog zrna kako se priča biće najviše 18 din/kg, ukoliko ne bude barem 20 din/kg, mi smo potpuno izgubili - kaže jedan poljoprivrednik

  • 2

Sunčano i toplo vreme u Vojvodini najviše na ruku ide poljoprivrednicima koji polako završavaju žetvu na svojim njivama. Vršidba žita na severu Banata u punom je jeku, ipak ratari smatraju da ukoliko cena žita bude od 16 do 18 din/kg, oni su na čistom gubitku.

Premijerka najavila pomoć pčelarima: U pogon za skupljanje meda u Rači biće uložen milion evra (FOTO)

Rade Andrić iz okoline Kikinde, ratarstvom se bavi od kada zna za sebe. Jesenas je na svojim parcelama posejao pšenicu, kukuruz i suncokret.

- Cena hlebnog zrna kako se priča biće najviše 18 din/kg, ukoliko ne bude barem 20 din/kg, mi smo potpuno izgubili. Nisam zadovoljan ni cenom ni prinosom, rod mi je podbacio, očekivali smo mnogo više. Sve je poskupelo, gorivo, repro materijal i svi prateći elementi koji utuču na proizvodnju i prinos. Mehanizacija nam je dotrajala i kako nam se čini svake godine je sve teže. Država je malo uradila za nas poljoprivrednike, ako ima za strane ulagače, ima i za nas domaće. Naša roba ima sav kvalitet, ali nema cenu - kaže nam ovaj poljoprivrednik koji deli mišljenje mnogih ratara.

Roba je kvalitetna, ali nema cenu Foto: Telegraf

Ove godine u gazdinstvu Andrića obrađuje se oko 50 hektara pod suncokretom, kukuruzom i pšenicom. Loši vremenski uslovi praćeni kišom ugrozili su najviše žito:

- Izgubili smo puno na hektolitru, sad nam i na vagi oduzimaju, kad predajemo žito skidaju nam procenat jer nemamo hektolitar. Mali poljoprivrednici teško će opstati, naša mehanizacija je stara preko 20 godina, novca nemamo za obnovu.

Prošla godina bila je ekstremno sušna, ove godine imamo dosta padavina. Kad bude trebalo kiše da nalije zrno neće je biti. Mi poljoprivrednici samo gledamo u nebo, pa kako nas vreme posluži.

Poljoprivrednici samo gledaju u nebo kako će vreme da ih posluži Foto: Telegraf

Mnogi poljoprivrednici nemaju svoju mehanizaciju pa se uslužno plaća kombajn, po jutru je 6.000 dinara, što je mnogim ratarima previsoka cena. Prinosi su mali, cena je niska, nafta nam je poskupela, a za sezonu mi treba oko 10.000 litara, pa kad nafta poskupi samo za dinar gore, meni je previše - kažu nam ratari.

Sličnog mišljenja je i Petar Komosar, on kaže da je pšenica malo podbacila, očekuju dobar prinos kukuruza i suncokreta.

Na teritoriji Vojvodine pod pšenicom je zasejano 330.000 hektara, u Kikindi je 14.500 hektara, ostale ozime strinine su posejane na 1.900 hektara, a najznačajnije je povećanje površina pod uljanom repicom koja je posejana na 2.500 hektara , što je čak za tri puta više nego lane.

Na teritoriji Vojvodine pod pšenicom je zasejano 330.000 hektara Foto: Telegraf

(Dragana Ivanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    6. jul 2018 | 09:18

    U Srbiji je za sve cena mala, dodjite svi da radite u Beograd batalite poljoprivredu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA