≫ 

Dve važne namirnice su pojeftinile i to značajno

U proteklom periodu šećer je pojeftinio oko 30, a ulje oko 20 procenata, kažu trgovci

  • 6

Ovih dana poskupelo je meso, ali ima namirnica koje su sada mnogo jeftinije nego pre godinu dana. Tako šećer i ulje koštaju čak 20 do 30 odsto manje nego lane. Stručnjaci kažu da su niže cene posledica dobrog roda i drastično manjeg izvoza.

U zavisnosti od proizvođača na tržištu Srbije, kilogram šećera u redovnoj prodaji sada najčešće košta između 63 i 65 dinara. U istom periodu prošle godine bio je oko 90 dinara. Ulje se sada može naći po ceni od 104 do 128 dinara. Prošlog leta litar je koštao oko 145 dinara.

Srpsko gorivo od zlata: U okruženju, skuplje ga plaćaju samo u Albaniji i Grčkoj

- U odnosu na prošlu godinu dosta je jeftinije. Znači mi dosta za moj lični, porodični budžet", kaže jedan od kupaca. Šta god da pojefitini građanima je, kažu, značajno.

U proteklom periodu šećer je pojeftinio oko 30, a ulje oko 20 procenata, kažu trgovci.

- U proteklih godinu i po dana cena šećera i ulja konstantno pada. Ta promena nije uticala na promenu potrošačkih navika. Nemamo naznake da će se u narednom periodu menjati cena šećera i ulja - kaže Milica Popović iz kompanije "Delez Srbija".

Prošle godine domaćinstvo u Srbiji je prosečno mesečno trošilo 2,6 kilograma šećera i 2,7 litara ulja; Foto: freeimages.com/getye1, Wikipedia/George Shuklin

Procenjuje se da u Srbiji ima 300.000 tona šećera od prošlogodišnjeg roda, a da su potrebe naše zemlje oko 180.000 tona. U 2017. godini izvoz tih namirnica iz Srbije bio je relativno mali, jer su cene bile niske i nisu odgovarale domaćim izvoznicima, pa je naše tržište pretrpano.

- Kada je reč o ceni šećera i o tome zašto pada, najviše pada zbog toga što se smanjila potražnja u EU koja je naše ciljano tržište, zbog toga što su ukinute kvote kod proizvođača u Evropskoj uniji. Situacija kod ulja je malo drugačija. Naši proizvodni kapaciteti su već veliki, dolazi do normalnih turbulencija na tržištu koje su uzrokovane zakonom ponude i potražnje - kaže Veljko Jovanović iz Privredne komore Srbije.

Prošle godine domaćinstvo u Srbiji je prosečno mesečno trošilo 2,6 kilograma šećera i 2,7 litara ulja.

VIDEO: Malog naterali na dijetu on počeo da fantazira hranu sa bilborda

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petar Mrkonjic

    8. jul 2018 | 11:07

    Две штетне намирнице појефтиниле. Рафинисани бели шећер и рафинисано уље сунцокрета. Па господо славна, ето их вама па се наједите, унередили се....

  • gaga

    8. jul 2018 | 10:57

    100 drugih stvari je poskupelo ili ce poskupeti, znacajno.........

  • Nikola

    8. jul 2018 | 11:37

    Svi ste pobegli u beograd da budete gospoda niko nece da cuva stoku, manje stoke skuplje meso to je sasvim normalno. Vratite se kuci cuvajte stoku pa cete imati meso.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA