≫ 

Turističke agencije skrivaju jednu veoma važnu stavku: Letovanje vam je možda i do 3.000 dinara skuplje, a da to niste ni primetili

U cenu nisu uključeni fakultativni izleti, aerodromske takse i doplate za gorivo

  • 10

Pojedine turističke agencije ističu cenu aranžmana u koju ne samo da nisu uračunate aerodromske i brodske takse, već se u dodatnim troškovima nalazi i dinarski deo aranžmana.

Velikim brojevima istaknuta cena turističkog aranžmana često nije i konačna cena. Da ćemo morati da doplatimo aerodromske takse svi smo već navikli, ali pojedine agencije u odeljak "u cenu aranžmana nije uračunato", paradoksalno stavljaju i dinarski deo aranžmana.

Država našla način kako da stane na kraj prevarama turističkih agencija: Uvode se ozbiljne sankcije, crne i bele liste

On se u najvećem broju slučajeva kreće od 1.999 do 2.999 dinara i nikome nije jasno čemu služi, osim da deluje da je aranžman jeftiniji nego što jeste.

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije JUTA, kaže za portal Telegraf da agencije imaju pravo na dinarski deo aranžmana, ali samo ukoliko je on istaknut uz cenu u evrima i jasno vidljiv.

Dinarski deo aranžmana sakriven, Foto-ilustracija: Telegraf

- On ne može da bude sakriven. To bi bilo kao da u prodavnici rešite da kupite cipele za 5.000 dinara, a onda vam na kasi kažu da morate da doplatite još 1.000 - kaže Seničić.

On objašnjava da u cenu nisu uključeni fakultativni izleti, aerodromske takse i doplate za gorivo.

- Čak će i aerodromske takse uskoro morati da budu deo cene. A i za doplatu za gorivo, u slučaju da je poskupelo od trenutka oglašavanja aranžmana, agencija mora da ima dokaz da je stvarno plaćena - kaže Seničić.

VIDEO: Ratni brod u oluji! Talasi ga bacali kao igračku! Ne gledajte ukoliko idete na kruz ili jedrenje na odmor

(Gorica Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    12. jul 2018 | 22:37

    Mislim da svim agencijama treba tražiti dokaz,da je gorivo stvarno poskupelo,Jer i kad je gorivo pjetinjivalo,oni su naplaćivali,poskupljenje.Poseban je problem i kurs,koji bi trebao biti srednji,a ne kurs banke,što nam takođe poskupljuje aranžman.Treba juta da pokrene inicijativu,da aranžman za inostranstvo,može da se plati devizama,o tome je bilo govora,ali ništa se nije desilo.

  • Ns

    12. jul 2018 | 22:51

    Istrazite malo molim vas po kom kursu turisticke agencije dobijaju od banaka prilikom kupovine deviza, a po kom obracunavaju pri naplati, neka objasne zasto je to tako, cista zarada po aranzmanu od stotinak evra moze da ostane samo po ovom osnovu

  • Crni

    12. jul 2018 | 22:33

    A sta to mene briga koja ce biti cena goriva? Platis vise meseci unapred i jos trazi dodatak po istoj osnovi trazi i dan vise , jastoge, prepelice....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA