Srbija ima 1.400 zlatnih poluga, a svaka od njih teži oko 12 kg: A gde mi čuvamo to blago?

U posebnom trezoru se, osim zlata u obliku zlatnih poluga i kovanog zlata, čuvaju se i drugi plemeniti metali

  • 2

Skoro 20 tona zlata čuva Srbija na više mesta kod nas i u svetu i sa tolikom količinom rezervi zauzimamo prvo mesto u regionu. 

Narodna banka Srbije u svojim rezervama ima 19,83 tone zlata koje čini šest odsto ukupnih deviznih rezervi.

- Zlato se čuva u obliku zlatnih poluga (88,3 odsto), kovanog zlata (6,6 odsto), kao i zlata na računima Narodne banke Srbije u inostranstvu (5,1 odsto). Trenutno, Narodna banka Srbije raspolaže sa 1.400 poluga u zlatu - kažu u NBS.

Kako izbeći krizu? Da li znate oko čega se bogataši širom sveta otimaju? Vodeći ekonomski eksperti upozoravaju

U Srbiji se čuva čak 18,82 tone zlata i to u trezoru NBS, dok se ostatak čuva se na računu zlata koji se vodi kod međunarodne finansijske organizacije BIS u Bazelu.

Narodna banka Srbije u svojim rezervama ima 19,83 tone zlata, Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Trezori NBS zadovoljavaju najviše svetske građevinske standarde. Pristup njima je strogo kontrolisan i podrazumeva više nivoa fizičko-tehničke zaštite, što omogućava bezbedno odvijanje trezorskih poslova - kažu u NBS za Telegraf.

U posebnom trezoru se, osim zlata u obliku zlatnih poluga i kovanog zlata, čuvaju se i drugi plemeniti metali, kao što su srebro i platina. Narodna banka Srbije nije prodavala zlato više od jedne decenije, već je povećavala količine rezervi kupovinom zlata iz domaće proizvodnje.

Foto: Telegraf, Shutterstock

Srbija je po količini zlata lider u regionu. Makedonske zlatne rezerve iznose 6,9 tona, Slovenija ima 3,2 tone, a Bosna i Hercegovina 3 tone. Hrvatska je, uz Norvešku, jedina zemlja u Evropi koja nema sopstvene zlatne rezerve.

Nema ih od 2001. godine, kad je Hrvatska narodna banka prodala 13,127 tona. Crna Gora sa zlatnim rezervama od 38.477 unci (1.090 kilograma) nije na spisku top 100 država.

(Gorica Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zoro i prijatelji

    24. jul 2018 | 22:08

    Hvala bogu da i mi nesto pozitivno cuvamo

  • Inkvizitor

    25. jul 2018 | 08:44

    Ja imam rezervu ali samo za crne dane. Ako ovo zato čuvamo onda nas čeka još crnji petak od ovog koji preživljavamo kako ko na svoj način.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA