Ove kompanije godišnje zarade više novca nego čitave države

Američki gigant Epl zauzeo bi 47. mesto u rangu svih država sveta

  • 2

Godišnji prihodi velikih korporacija veći su od BDP-a i nekih od najsnažnijih država.

Stručnjaci objašnjavaju da je globalizacija odgovorna za to što su kompanije narasle do te veličine, ali ističu da ove kompanije nisu uvek omiljene među narodom.

U kojim državama Evrope je obavezno služenje vojske, a u kojima nije: U Francuskoj će svi mladi morati da prođu obuku odbrane i zaštite (FOTO) (VIDEO)

VOLMART

Ameriki trgovinski lanac Volmart prošle je godine imao dobit od 486 milijardi dolara koliko iznosi i BDP šeste najveće ekonomije u eurozoni - Belgije. Da je Volmart država, bio bi 24. na svetu po BDP-u.

Volksvagen, Foto: Profimedia

VOLKSVAGEN

Dobit nemačke automobilske kompanije Volksvagen veća je od BDP-a Čilea. Ova kompanija zarađuje 276 milijardi dolara godišnje, dok je BDP Čilea 10 milijardi manja. Da je Volksvagen država zauzeo bi 43. mesto na svetu.

Epl, Foto: Tanjug/AP

EPL

Američki gigant Epl zauzeo bi 47. mesto u rangu svih država sveta. Kompanija je zaradila 229 milijardi dolara prošle godine, dok je Portugalov BDP 205 milijardi dolara.

Amazon, Foto: Profimedia/Alamy

AMAZON

Onlajn prodavnica Amazon zaradila je tokom 2017. godine 118 milijardi dolara. Njegova dobit premađuje BDP Kuvajta koji živi od 111 milijardi dolara.

Alfabet, Foto: AP/Tanjug

ALFABET

Kompanija Alfabet zaradila je tokom prošle godine više nego čitav Portoriko čiji BDP iznosi 105 milijardi dolara. Alfabet zarađuje čak 111 milijardi dolara godišnje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA