Trenutno zarađujemo najmanje 143 dinara po satu, a od 15. septembra naš rad koštaće više

Da se sindikati pitaju, minimalac bi iznosio 36.000 dinara, koliko sada "košta" minimalna potrošačka korpa

  • 20

Više od 350.000 radnika koji žive od minimalca od 15. septembra zarađivaće više nego do sada. Procenat povećanja još nije poznat, ali se sindikati nadaju da će biti dvocifren. 

Nova minimalna cena rada trebalo bi da bude određena do 15. septembra, do kada bi stavove morali da usaglase država, sindikati i poslodavci. Ministri nadležni za finansije i rad Siniša Mali i Zoran Ðorđević počeli su razgovore o povećanju minimlane cene rada koja trenutno iznosi 143 dinara po satu, odnosno oko 24.000 mesečno.

Minimalac je trenutno 143, a radnici traže 170 dinara: Uskoro počinju pregovori, a koliko je realan rast plate u Srbiji?

Da se sindikati pitaju, minimalac bi iznosio 36.000 dinara, koliko sada "košta" minimalna potrošačka korpa, iako su svesni da je ta želja trenutno nerealna.

Ljubisav Orbović zalaže se za drastično povećanje minimalca, Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

- Realno gledano, to je veliko povećanje i to ne može da se izdrži ili bi u ovom momentu bilo teško izvodljivo, ali očekujemo da u nekoj bliskoj budućnosti dođe do toga - kaže predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović.

Poslodavci još ne licitiraju sa visinom minimalne zarade, ali je jasna njihova želja da povećanje cene rada prati odgovarajući ustupak države, koji se odnosi na poreze i doprinose. U dva poslednja pregovora povećanja su bila osam, odnosno 10 odsto, što govori o kvalitetnim pomacima u visini minimalne zarade u poslednjih nekoliko godina.

Zoran Stoljijković je prihvata status kvo, Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

I predsednik UGS Nezavisnost Zoran Stojiljković kratko kaže da će se kretati u tom okviru i povećanje mora biti dvocifreno. - Svesni smo da je zahtev koji bi značio gotovo 50 odsto povećanja minimalne zarade, nešto što bi ova ekonomija teško mogla da podnese, ali nećemo pristati na održavanje statusa kvo - kaže lider Nezavisnosti.

Upravo su porezi i doprinosi na zarade ono što je važno poslodavcima, pa predsednik njihove Unije (UPS) Miloš Nenezić, iako ne želi da licitra sa visinom minimalca, ističe da bi poslodavci želeli da trošak povećanja cene rada podeli sa njima država, kroz ustupak u visini poreza i doprinosa.

- Gornja granica za minimalac zavisi od toga šta ćemo raditi sa porezima i doprinosima, koji se odnose na zarade uopšte, ali posebno na ono što se odnosi na minimalnu zaradu. Taj deo ne bi trebalo da bude oporezovan, jer ako je minimalna zarada kategorija koja omogućava radnicima neki minimum, onda ne bi trebalo imati još nešto što bi opterećivalo preduzeća, radnike, pa i državu - rekao je Nenezić Tanjugu.

Kako je rastao minimalac:

2009 - 87 dinara

2010 - 90 dinara

2010 - 95 dinara 

2011 - 102 dinara

2012 - 115 dinara

2014 - 121 dinar

2017 - 130 dinara

2018 - 143 dinara 

 

(G. A. /Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • RICINUS

    22. avgust 2018 | 11:26

    Srbija ima sindikate samo na papiru.... Nasilje je u toku

  • Patriota

    22. avgust 2018 | 10:57

    U kojoj zemlji 36000? Dajte molim Vas,nemohte ove ljude zasmejavati i sprdati se s njima kad to nikad nece biti.

  • Realno

    22. avgust 2018 | 10:52

    Ni litar goriva po satu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA