≫ 

Isplativiji biznis od malina i kornišona: Gajenje ovog povrća je novi hit među poljoprivrednicima, a zarada je zagarantovana

Ono što je najvažnije je da se ne radi o zahtevnoj kulturi, a u toku jedne godine plodovi se beru pet puta

  • 12

Na području Unsko-sanskog kantona ove godine biće proizvedeno više od stotinu tona feferona. Proizvodnja te vrste paprike na ovim prostorima mogla bi da postane pravi hit među poljoprivrednim proizvođačima.

Prema rečima Arifa Rošića, predstavnika najvećeg otkupljivača feferona u USK, prednost u uzgoju ove kulture je u tome što ima zagarantovano tržište. 

Kad zagrizete ljutu papričicu, nipošto nemojte da se gasite vodom. Evo i zašto

- Sve su veće količine koje otkupljujemo, što znači da se proizvodnja povećava iz godine u godinu. Feferoni su na dobrom putu da zamene malinu ili kornišone, s obzirom na poteškoće u njihovoj proizvodnji i nemogućnost plasmana - kazao je Rošić.

Jedan od zadovoljnih proizvođača ove kulture je poljoprivrednik Memaga Dolić iz Cazina, koji je feferonima zasijao dunum zemljišta.

- Očekujem prinos od oko dve tone, a otkupna cena iznosi 56 centi po kilogramu. Ono što je karakteristično jeste da se ne radi o zahtevnoj kulturi, a u toku jedne godine plodovi se beru pet puta - kaže jedan od poljoprivrednika.

VIDEO: Filip i Jagoda na ulici zarade i do 140 evra za jedan dan, a nisu prosjaci

(Telegraf.rs/B92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Novak

    27. avgust 2018 | 10:14

    Da i kad prerodi drzava ti obori cenu kao i za sve,i tebi se najvise isplati da to preores ili zapalis.

  • Bojan

    27. avgust 2018 | 11:10

    Od malina samo mozes u minus. Sto smo zaradjivali zaradjivali smo. Kad je bila 230 bilo nam je malo sada kada je 80 molimo Voga bar jos 20 din da daju ...zauvar. a drzava umesto seljaka da pomogne i ojaca poljoprivredu ode sve u beograd.

  • Imenjak

    27. avgust 2018 | 11:39

    Seljak kod nas moze sve da proizvede vrhunskog kvaliteta bitno je pronaci trziste kome prodati

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA