Ziđin ili U gold: Ko od 1. januara preuzima RTB Bor?

- Komisija je danas otvorila dve ponude koje ispunjavaju uslove i u najkraćem roku će izvršiti ocenjivanje tih ponuda. Očekujem da ćemo od 1. januara imati strateškog partnera koji će operativno preuzeti upravljanje odnosno menadžment RTB Bora - rekao je Antić

  • 0

Tenderska komisija je danas otvorila ponude dve kompanije koje ispunjavaju uslove za strateško partnerstvo u RTB-u Bor, a to su kineska Ziđin i ruska U gold, izjavio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Raste izvoz RTB-a, bakar iz Bora kupuju Kinezi (FOTO)

Ministar energetike očekuje da će, nakon evaluacije ponuda, ugovor biti potpisan u septembru i da bi strateški partner operativno upravljanje RTB-om Bor mogao da preuzme od početka 2019.

On je rekao novinarima da je komisija izvršila uvid o ispunjenosti uslova tri pristigle ponude i da je ponuda kanadske kompanije Dajmond filds nije ispunila neophodne uslove, iz razloga što ta ponuda u određenim elementima nije imala obavezujući karakter i nije bila praćena bankarskom garancijom.

- Komisija je danas otvorila dve ponude koje ispunjavaju uslove i u najkraćem roku će izvršiti ocenjivanje tih ponuda. Očekujem da ćemo od 1. januara imati stateškog partnera koji će operativno preuzeti upravljanje odnosno menadžment RTB Bora - rekao je Antić.

Ministarstvo privrede je ranije saopštilo da su ponude dostavile tri kompanije, iz Kine, Rusije i Kanade.

Na tenderu za izbor strateškog partnera za RTB Bor 20. avgusta je istekao rok zainteresovanim kompanijama za ponude.

Sedam kompanija je otkupilo tendersku dokumentaciju. Među njima su su tri ruske kompanije, jedna kineska, jedna turska, makedoski rudnik i jedna domaća privrednika Milana Popovića koji se godinama bavi bakrom.

Kinezi su često spominjani kao najozbiljniji kandidati za strateško partnerstvo u RTB - u Bor, a učešće na tenderu velike kineske kompanije je ranije potvrdio i ambasador Kine u Srbiji Li Mančang.

Antić od 1. januara očekuje strateškog partnera za RTB Bor Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Interesovanje za RTB je pre tendera pokazalo 11 kompanija iz Rusije, Kine, Kanade, Turske i kazahstansko-evropski konzorcijum, koje su u proteklih godinu dana potpisale ugovor o poverljivosti i koje su radile "Dju dilidžens".

Tenderom nije definisan vlasnički udeo koji je na prodaju već će se država opredeliti za partnera koji bude tražio najmanji udeo za obavezeno ulaganje od 350 miliona dolara.

- Minimum je da imamo garancije da će svi zaposleni zadržati svoj posao i da će najmanje ulaganje biti 350 miliona dolara i da će u narednih četiri do pet godina proizvodnja biti povećana između tri i četiri puta. U zavisnosti od toga ćemo videti kako će se država pozicionirati u samom vlasništvu - kazala je ranije premijerka Ana Brnabić.

Kompanije su za otkup tenderske dokumentacije morale da izdvoje 10.000 dolara.

Ana Brnabić: Minimum je da imamo garancije da će svi zaposleni zadržati svoj posao Foto: Tanjug/Slobodan Miljević

Preduslov za razmatranje ponuda je uplata depozita ili dostavljanje bankarske garancije od milion dolara.

Pravo na podnošenje prijave su imale kompanije koje se poslednjih deset godina u kontinuitetu bave eksploatacijom bakra i ostalih obojenih i plemenitih metala sa prihodom od najmanje pola milijarde američkih dolara u protekloj godini.

Strateški partner koji novčanom dokapitalizacijom od najmanje 350 miliona dolara postaje vlasnik udela u RTB-u Bor, prema uslovima, može biti domaće ili strano pravno lice, ali i konzorcijum nastao udruživanjem domaćih i / ili stranih lica radi strateškog partnerstva.

RTB ukupno zapošljava oko 5.000 ljudi.

RTB Borski bakar Foto: Lj. Aleksić/RTB Bor

Vlada Srbije je 18. jula objavila tender za izbor strateškog partnera za Rudarsko-topioničarski basen "Bor".

Tenderom se predviđa novčana dokapitalizacija od 350 miliona američkih dolara.

Rudarstvo trenutno doprinosi BDP-u od 0,9 do jedan odsto, a cilj je da se podigne na čak ped odsto.

Takođe, samo RTB Bor trentno doprinosi BDP - u zemlje 0,8 odsto.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA