5

Zoran je kupio "Pežo" kod distributera u Beogradu i ubrzo saznao da mu garancija važi samo u Africi: Da li je to stvarno moguće?

- Bez obzira da li je proizvod namenjen za neko drugo tržište, prodavac je odgovoran za valjanost (nesaobraznost) robe koja se pojavi u roku od dve godine od dana kupovine - rekli su u Privrednoj komori Srbije

Zoran Nenadić je kupio automobil "pežo 2008" kod ovlašćenog distributera "Euroimpeks Autogrup" u Beogradu, a auto je navodno namenjen za afričko tržište zbog čega garancija za njega ne važi u Srbiji. Ovlašćeni distributer poriče da je uopšte prodavao automobile koji su pravljeni za druga tržišta!

Evropska komisija odobrila da "pežo" preuzme "opela"

Nenadić je u razgovoru za "Zaštitnik potrošača" pomenuo da je auto ubrzo nakon što ga je kupio 2017. godine, počeo da se kvari.

- U garantnoj knjižici koju je overio zvanični distributer "Pežoa" za Srbiju piše da garancija važi samo ako se auto vozi u nekoj od zemalja na afričkom kontinentu! Nisam mogao da verujem očima kada sam video da automobil kupljen u centru Beograda može da se koristi samo u, recimo, Gambiji ili Zimbabveu?! Da sve bude gore, piše da garancija ne važi ako voziš na teritoriji Sjedinjenih Američkih Država ili u Kanadi, dok se Evropa uopšte ne spominje - izjavio je tada Zoran Nenadić.

"Pežo servis" Printskrin: Google maps

Posle njegovih tvrdnji, postavlja se pitanje koliko je bezbedno kupiti auto u Srbiji kad se ovakve stvari događaju i kod ovlašćenih distributera. Ako se događaju?

Ovlašćeni distributer je objasnio da u Srbiji nije moguće kupiti bilo koji auto koji je proizveden za neko drugo tržište.

- Apsolutno nije moguće da klijent kupi vozilo pravljeno za afričko tržište, jer po zakonu Republike Srbije sva vozila koja ne poseduju Evropsku homologaciju, odnosno namenjena su za upotrebu u vanevropskim uslovima, ne mogu biti registrovana niti ocarinjena u našoj zemlji. Zakon naše zemlje je po tom pitanju vrlo jasan. Nijedan vlasnik vozila kupljenog i održavanog u ovlašćenoj mreži Peugeot automobila, ne može da ostane bez garancije ukoliko se pridržava svih uslova primene garancije - kažu za "Telegraf" iz "Euroimpeks Autogrupe".

Komentar povodom spornog slučaja od predstavnika Srpske asocijacije uvoznika vozila nismo uspeli da dobijemo jer se nisu javljali, ali pošto su oni članica Privredne komore Srbije (PKS) pitali smo njih da li je moguće da dođe do ovakvog propusta.

"Pežo 2008" Foto: Informer

Iz Udruženja za trgovinu PKS su ukazali na Zakon o zaštiti potrošača u kome stoji da "svaki proizvod koji se plasira na tržište republike Srbije, a pri tome je na legalan način prošao sve formalne procedure, pretpostavlja da trgovac odgovara za saobraznost (nudi popravku, zamenu ili povraćaj novca) proizvoda u skladu sa važećim zakonskim okvirom Republike Srbije".

- Bez obzira da li je proizvod namenjen za neko drugo tržište, prodavac je odgovoran za valjanost (nesaobraznost) robe koja se pojavi u roku od dve godine od dana kupovine. Važno je da znate da garancija trgovca predstavlja njegovo voljno proširenje odgovornosti. Vi i dalje imate zakonsko pravo da za robu sa nedostatkom zahtevate opravku ili zamenu u roku od dve godine od kupovine. U roku od šest meseci od dana kupovine, u slučaju kvara ili oštećenja (nesaobraznosti), imate pravo da zahtevate zamenu proizvoda, umanjenje cene ili povraćaj novca (raskid ugovora), dok je popravka moguća isključivo i samo ako se sa istom složite - dodaju u komori.

POKRET ZA ZAŠTITU POTROŠAČA: GOMILA NELOGIČNOSTI

Petar Bogosavljević iz Pokreta za zaštitu potrošača ukazuje na to da je neshvatljivo da je Granična tržišna inspekcija mogla da dozvoli uvoz "pežoa" koji je namenjen za afričko tržište i da postoji još nelogičnosti.

- Nemoguće je da se u Srbiji ne primeni zakonom propisana garancija u trajanju od dve godine, od dana kupovine. Tvrdnja da garancija za kupljeni automobil u Republici Srbiji, važi samo u Africi je neozbiljna, neodgovorna i besmislena. Nemoguće je da se u Srbiji, u ovlašćenom servisu, kupi auto bez prava na Zakonom propisan garantni rok od dve godine - ističe Bogosavljević.

Petar Bogosavljević Printskin: Youtube/ Dobro Jutro - Jovana & Srđan

On dodaje da je prodavac dužan da, na zahtev potrošača izda Garantni list i da se pravo na besplatno otklanjanje kvara u ovlašćenim servisima podrazumeva.

- Dokaz je dobijena dokumentacija uz kupljeno vozilo i dokaz o izvršenom plaćanju, što na mora da bude fiskalni račun, osim u slučaju gotovinskog plaćanja. Zaprećene kazne za navedene prekršaje su propisane i u konkretnom slučaju će se primeniti u zavisnosti od više okolnosti.

Sa ovim se u potpunosti slaže i Goran Papović iz Nacionalne asocijacije potrošača kada kaže da ovlašćeni distributer mora da obezbedi servis i garanciju jer auto nije kupljen na pijaci.

- Ne dešava se prvi put da auto neće da radi ako je proizveden za tržišta s drugačijom klimom, tako da čim malo zhladni, auto neće da upali - konstatuje Papović i poziva Nenadića da im se obrati kako bi pravnim putem rešili problem s distributerom.

VIDEO: Šta radi ovaj čovek?

(Slađana Vasić)

Tagovi: Afrika, Automobil, Beograd, Distributer, Kupac, Pežo

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (5)
Poređaj komentare:
 • B
  Boki

  Kod nas je i važeća garancija prevara. Garancija od 3 godine je uslovljena održavanjem automobila u ovlašćenom servisu (što nema nikakvu logiku). Svaki servis se naplaćuje sumanuto. 5l ulja i filter koštaju u prodavnici 50 evra, a servis ti naplati zamenu ulja i filtera 100 evra. Predviđeni servisni interval od strane fabrike je 30.000 km ili auto sam upozorava vozača kad je vreme za servis, obično od 20.000 do 30.000 km, a servis ti zakazuje narednu posetu za 10.000 km, servisni interval kao u vreme Tita. Opravdanje za skraćivanje intervala je "loše gorivo". Da ne pričamo o podvalama gde ti uopšte ne zamene ulje ili sipaju neko jeftino...

 • S
  Srdjan

  Da je kod nas mnogo prevare to je istina ali u ovom u konkretnom slucaju deluje kao da nije bas sve receno i doreceno, nesto ovde nije bas u redu ili je mozda kupac precutao za javnost.

 • B
  Baja

  Bruka i sramota

"Amazon" će od sada imati dva sedišta: Otvara nova radna mesta za još 25.000 ljudi

Od sledeće godine žene će morati da rade 6 meseci duže da bi otišle u penziju, a više staža biće potrebno i za prevremeno penzionisanje

Digitalizacija kao ključni prioritet Vlade Srbije: Živimo u vreme četvrte industrijske revolucije

Ana Brnabić želi da u Srbiji izvede revoluciju bitova i bajtova: Nemci o ciljevima srpske premijerke

Vozači konačno mogu da odahnu: Pojeftinilo gorivo u Srbiji, a pad cena nas tek čeka

Ističe rok za plaćanje poslednje rate poreza na imovinu: Sledi kazna za one koji zakasne, a svakog dana raste kamata

Najveća onlajn rasprodaja na Alibabi: U prvom minutu "Dana samaca" potrošeno milijardu evra

Vlada Srbije demantuje Hrvate: "Huawei" ostaje u Beogradu

Još jedan udar na džep: Čak 250.000 domaćinstava koja se greju na ovaj način, od 1. januara će dobiti veće račune

Počela velika kontrola benzinskih pumpi, nepravilnosti u velikom broju objekata

Poskupljuje TV pretplata? Za 4 godine sve je poskupelo, samo je ona ostala ista

Uskoro će ograničiti menjačnice, nema više odskakanja kursa kako kome odgovara, a šta se dešava sa bankama?

Veće penzije stižu sutra: Ko dobija povećanje od 5 odsto, a ko povišicu od 13 odsto?

Onlajn prevaranti vrebaju sa Fejsbuk i Instagram profila koje vode lažne sredovečne žene: Mame lakoverne kupce niskim cenama

1. januara počinje velika bitka menjačnica: Više nema kursa kako ko želi, nova pravila stupaju na snagu

Otvorena obilaznica kod Kovina: U saobraćajnicu dugu 5,1 km uloženo 400 miliona dinara (FOTO)

Kome poveravaju novac košarkaši Branko Lazić i Aleksa Radanov (FOTO)

Ukida se direktna linija Peking-Beograd: Posle samo godinu dana, Kinezi otpisali srpsku prestonicu

Snažan rast cena akcija kompanija koje se bave legalnom proizvodnjom kanabisa u Kanadi

Akcijska ponuda oročene štednje u Komercijalnoj banci

Telekom Srbija demantuje da je kupio Kopernikus televiziju

Svi koji potraže posao u Nemačkoj - dobiće ga! Fali im preko milion radnika, a broj otvorenih radnih mesta stalno raste

Do kraja nedelje jeftinije gorivo: Udruženje naftaša najavljuje niže cene benzina i dizela

Fantomske firme otele državi 8,4 milijarde dinara: U Srbiji otkriveno 153 perača novca

Sve nas je zanimalo zašto je odložena reforma sistema plata, pa je ministarstvo poslalo zvanično saopštenje

Dobre vesti za buduće roditelje, korisnike problematičnih kredita i privrednike: Za ove stvari više se neće plaćati porez

Skijanje u Srbiji nikad skuplje, a slabo se ulaže u kvalitet ponude: Za iste pare dobijamo kraljevski tretman u inostranstvu (CENOVNIK)

Utvrđeni limiti za korisnike budžeta: Evo ko dobija najviše, a ko najmanje

Siniša Mali: Dogodine za infrastrukturne projekte još 30 milijardi dinara

Telekom Srbija novi je vlasnik kablovskog operatera Kopernikus Tehnolodži: Evo šta čeka njihove korisnike

Najviše subvencija planirano za Ministarstvo poljoprivrede: U planu najmanje 36,2 milijardi dinara

Sezonskim poslovima na moru došao je kraj, radnici se sele na planine: Plata u evropskim ski centrima 1.650 evra

Svim ženama srećan Dan jednakih zarada: Do kraja godine radite za džabe

Blam srpskih carinika: Komad tehnike naplatili kao dodatak ishrani!? (FOTO)

Sve što morate da znate o pitanjima na papiru koje banke traže do 25. decembra: Da li rizikujete gubljenje para i šta se dešava ako slažete?

Kukamo kako nam lekari odlaze, a oglasi za rad u Nemačkoj nalaze se i na sajtu NSZ

Vlada predložila da se uzme zajam od Kineza za obilaznicu oko Beograda

Vlada Srbije odložila primenu dva zakona: Ništa od platnih razreda pre 2020. godine

Penzije su od danas povećane: Ko će dobiti prvi povišicu, a ko najveću?

Kako uštedeti od 22.000 do 78.000 dinara za 6 meseci

Specijalna ponuda u Mesecu štednje: Uvek dostupna sredstva i atraktivna kamata

Srbi za slavu ne štede: Evo koliko vam novca treba da biste spremili posnu trpezu