Od 1. oktobra veće penzije, plate rastu do kraja godine

Stižemo i prestižemo i zemlje u okruženju i približavamo se nivou od 500 evra prosečne plate.

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je jutros da će u Srbiji od 1. oktobra biti "nikada veće penzije", kao i da će u javnom sektoru do kraja godine biti povećane plate.

Vesić brani PKB od Đilasa: Izmakao mu je glavni plen, zato je besan

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Mali je podsetio da se danas otvaraju ponude za Poljoprivrednu kompaniju Beograd (PKB). 

- Videćemo šta će pisati u njima. Naša intencija je da PKB nađe partnera koji će obezbediti kontinuitet proizvodnje i dodatne investicije kako bi se i poljoprivredna proizvodnja i stočarstvo dalje razvijali i kako bi se obezbedila puna prava i zaštita zaposlenih - rekao je ministar finansija.

Mali očekuje, ako ponuda bude ispravna, još jednu uspešnu privatizaciju.

Foto: A. Nalbantjan

Kako je istakao, stopa rasta privrede u prvih šest meseci ove godine je 4,9 odsto.

- Rast BDP-a je među dve najveće stope rasta u Evropi u ovom trenutku. Raste nam i građevinska industrija i prerađivačka industrija i poljoprivreda. Stopa nezaposlenosti danas je 11,9, a 2013. godine je bila 25,9 - naveo je Mali.

Prema njegovim rečima, u oblasti fiskalne politike Srbija ima suficit u budžetu već dve godine zaredom.

- Uštedeli smo više, i to je novac koji ostaje u budžetu. Što se investicija tiče, imamo 1,4 milijarde evra investicija u prvih šest meseci, što je za 15,6 odsto više nego prošle godine - rekao je Mali.

- Upravo zbog tih rezultata mi idemo sa nikada većim penzijama od 1. oktobra, idemo s povećanjem plata u javnom sektoru do kraja godine - naglasio je ministar i dodao da Srbija "ide ka zlatnom dobu".

Siniša Mali; Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Sa ovim imamo realne osnove za povećanje penzija i osnove za povećanje plata. Stižemo i prestižemo i zemlje u okruženju i približavamo se nivou od 500 evra prosečne plate. Stopa rasta od 4,9 odsto je najveća u poslednjih 10 godina - rekao je Mali.

Napominje da je minimalna cena rada podignuta na 155 dinara po satu.

- Prvi put smo prešli tu psihološku granicu od 27.000 dinara. Želimo da povećavamo prosečnu platu i da zajedno sa sindikatima i poslodavcima dođemo do toga da u narednih par godina minimalna zarada bude izjednačena s minimalnom potrošačkom korpom - istakao je ministar finansija.

Mali je istakao i da je predstojeća poseta predsednika Srbije Kini veoma važna.

- Očekujemo ne samo dobru prezentaciju Srbije i rezultata već očekujemo i potpisivanje bar desetak ugovora od milijardu i pet stotina miliona dolara, kao i nove investicije - zaključio je Mali.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ika

    Naša ekonomija se uspešno oporavlja.

  • foki

    Srbija je stala na noge i ovo je najbolji pokazatelj./

  • srecko

    Uspesno su se sprovele reforme i ovo je odlicna vest.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima