• 2

Evo pod kojim uslovima je dozvoljena isplata zarade "na ruke"

Ukoliko poslodavac isplaćuje "na ruke" nižu zaradu od minimalne po ugovoru o radu radnik nema načina da to dokaže dokumentacijom

 • 2

Ministarstvo za rad navodi da Zakonom o radu nije utvrđeno da li se zarada zaposlenom može isplatiti "na ruke" ili je obaveza poslodavca da istu uplati na tekući račun.

Nemačka firma vrbuje radnike u Splitu: Poznavanje jezika nije uslov, plata zavisi od bračnog statusa, a nude i 30 dana odmora

Portal radnik.rs uputio je pitanje Ministarstvu za rad da li je zakonito isplaćivati platu "na ruke" imajući u vidu da isplata plate u koverti ne ostavlja trag, odnosno dokaz o iznosu uplaćene zarade.

Plata se mora uplaćivati preko računa Foto-ilustracija: Profimedia/imageBROKER

Kada se zarada isplaćuje preko računa, radnik ima dokaz o tome koliko je novca isplaćeno i taj dokaz može da koristi na sudu.

"Smatramo da nema smetnji da se nakon uplate poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje zaposlenom isplati zarada bez poreza i doprinosa u neto iznosu 'na ruke' i tom prilikom dostavi i Obračun zarade, odnosno naknade zarade koji predstavlja izvršnu ispravu. Prilikom isplate zarade 'na ruke' i prijema Obračuna zarade i naknade zarade, zaposleni bi trebalo da se potpiše da bi poslodavac imao dokaz da je izvršio isplatu zarade, s obzirom da se ista ne isplaćuje preko tekućeg računa", piše u odgovoru Ministarstva za rad.

U odgovoru Ministarstva za rad je navedeno i da zaposleni ima pravo da pred nadležnim sudom osporava zakonitost obračuna zarade, bez obzira na koji je način izvršena isplata.

Međutim, kako se navodi na portalu radnik.rs, problematično je to što je omogućavanjem isplate plate "na ruke" radniku oduzet dokaz o uplaćenom iznosu zarade.

Ukoliko poslodavac isplaćuje "na ruke" nižu zaradu od minimalne po ugovoru o radu, što je nezakonito, radnik nema načina da to dokaže dokumentacijom. Jedini dokaz o isplati plate je u ovom slučaju obračun zarade koji su radnici dužni da potpišu, često i kada je obračun fiktivan, odnosno kada je u njemu naveden netačan, viši iznos zarade u odnosu na onaj koji dobija "na ruke", zaključuje se u tekstu.

(Telegraf.rs/ Radnik.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Građanin

  Ništa nije bolja isplata preko tekućeg računa. Radnici koji su plaćeni manje od zakonskog minimuma dobijaju na račun više novca a zatim gazdama vrate razliku i opet ne mogu da dokažu da su plaćeni ispod minimuma.

  4
  0

  Podelite komentar

 • Ivan

  Kakva glupost! Radnik koji dobija platu, bez obzira na koji nacin se to vrsi, dobija i obracun u isto vreme. Za iznos koji je primio na ruke on ostavlja svoj potpis na dokumentu o isplati zarade. Znaci, uvek postoji dokaz o isplacenom iznosu, bez obzira na nacin.

  2
  0

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima