• 5

Kada bismo sakupili sve kovanice od jednog dinara na gomilu, bili bismo bogataši: U Srbiji je ogroman novac u opticaju (TABELA)

Podaci Narodne banke Srbije pokazuju da je u opticaju najmanje novčanica od 5.000 dinara

  • 5

Kada bismo na jednu gomilu sakupili sve novčiće od jednog dinara koji su u opticaju u Srbiji, mogli bismo da kupimo luksuznu vilu na Dedinju, najskuplji automobil i da nam ostane da zvecka u novčaniku.

Upravo je kovanica od dinara najčešći metalni novac u Srbiji i trenutno ima 425.418.470 komada "dinaraca" ukupne vrednosti 3.545.153 evra. Najmanje ima metalnih novčića od 20 dinara, "samo" 23.732.749.

Kada bi se sav keš u Srbiji podelio građanima na jednake delove, evo koliko bi svako od nas imao para

Smejemo se ljudima koji sakupljaju kovanice i stavljaju ih u tegle, ali je činjenica da mogu da sakupe ozbiljan novac, jer samo u kovanicama Srbijom kruži 23,7 miliona evra. 

Papirne novčanice, Foto: Telegraf

Od papirnih novčanica najviše ima onih od 10 dinara, čak 77.658.624 komada, slede one od 1.000 dinara, sa ukupnim fondom od 56.171.371 komada, a njih u korak prati novac od 2.000 apoena, kog ima 54.823.602 komada.

Podaci Narodne banke Srbije pokazuju da je u opticaju najmanje novčanica od 5.000 dinara kojih ima 3.673.428 komada.

Kovani novac, Foto: Telegraf

Odluka o tome koliko će kojih apoena biti pušteno u opticaj planira se svake godine na osnovu dnevnih, mesečnih i godišnjih podataka koji se dobiju praćenjem stanja i kretanja novčanica u opticaju, kao i uplata i isplata koje vrše banke.

Ipak, neretko nam se dešava u prodavnici da nas prodavci pogledaju popreko kada izvadimo novčanicu od 1.000 dinara da bismo platili upola manji račun. Iako nas svuda prati pitanje "imate li nešto sitno", u NBS godinama tvrde da u gotovinskom prometu ima dovoljno novčanica u svim apoenima.

(Gorica Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • rajko

    Od toga je 80% u Beogradu,na zalost nama van BG.

  • Vasa.

    Imamo mnogo kovani novac a sta mozemo da kupimo za 1.dinar ? Nekada smo i mogli a sada ni zvaku .

  • Ja

    Sada u tegli imam 350 din. Odnesem na pijacu da ukrupnim. Ranije su trgovci jedva čekali da vide novac u metalu, ali više ne jer su navikli da ne vraćaju kusur.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima