• 5

Tačno se zna koliko ko duguje za porez, a ako ukucate matični broj, podsetićete se i vi

U jedinstvenom centralnom sistemu, osim poreza na imovinu, nalaziće se i podaci o samodoprinosima i ekološkim i komunalnim taksama

 • 5

Građani će od 1. januara iduće godine jednostavnim unosom JMBG na određenom portalu moći da dobiju uvid u sve poreske obaveze i dugove. Ova usluga će biti omogućena i firmama koje će podatke dobijati unosom jedinstvenog poreskog PIB broja.

Kako za "Novosti" navodi Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i elektronsku upravu, rad na prebacivanju lokalnih baza podataka u jedinstveni informacioni sistem je uveliko u toku.

Otkrivamo misteriju poslednjih 6 cifara JMBG: Evo šta one govore o vama

- Podigli smo centralni server i opremu i sve baze podataka lokalnih samouprava, a ima ih ukupno 145, koliko je i lokalnih poreskih administracija, objedinjujemo na jednom mestu. Potom pravimo novi softver, gde će se moći, na jednom portalu, jednostavnim upisom JMBG za građane ili PIB za firme dobiti uvid u sve obaveze po osnovu poreza na imovinu i drugih izvornih javnih prihoda - kaže Jovanović.

Građani će moći da vide koliko duguju za porez, Foto: Pixabay

Ovo će važiti za teritoriju cele Srbije istovremeno. Opštine i gradovi će, kako ističe Mihailo Jovanović, i dalje da rade kao do sada - izgledaće da rade u svojim lokalnim sistemima, iako će raditi u sistemu u Beogradu.

- Lokalne samouprave zadržaće i svoju autonomnost i svoje specifičnosti, jer iznosi poreza nisu isti za svaku opštinu - objašnjava Jovanović.

U jedinstvenom centralnom sistemu, osim poreza na imovinu, nalaziće se i podaci o samodoprinosima i ekološkim i komunalnim taksama.

Novi sistem će centralizacijom podataka građanima i privredi omogućiti da "na klik" vide sve svoje poreske obaveze na teritoriji Republike Srbije kao i da elektronskim putem podnesu prijavu za utvrđivanje poreza na imovinu.

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • kiza

  25. septembar 2018 | 09:59

  A sta kada drzava duguje meni skoro dve godine povracaj poreza 😡

  82
  0

  Podelite komentar

 • Kolle

  25. septembar 2018 | 10:13

  Neka hakeri sve to vrate na NULU. 😀😀

  62
  1

  Podelite komentar

 • Стеван2.0

  25. septembar 2018 | 10:29

  Шта када породиљи касни прва плата "пд државе" 17 месеци?

  44
  2

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima