A gde je pečat? Za privredu u Srbiji od danas u istoriji (FOTO)

U 21. veku pečatu nigde drugde i nije mesto osim u muzeju podvukla je premijerka

  • 0

Od danas se privredi u Srbiji, s obzirom na uvođenje e-uprave, više ne može nametnuti obaveza korišćenja pečata, a za mlade početnike u biznisu stupila je na snagu mera oslobađanja od poreza u prvoj godini poslovanja.

Besmislica da nisam spominjala Rezoluciju 1244 u UN: Brnabić odgovorila na kritike

Ta dva postignuća obeležena su danas konferencijom “Ka administraciji bez suvišnih papira” u Narodnom muzeju, a otvarajući skup premijerka Ana Brnabić je poručila da je danas veliki dan za preduzetništvo u Srbiji.

Istakla je da je za konkurentnost srpske privrede, od kojeg poslednično zavisi i konkurentnost društva, radna mesta, plate, važno da se bude efikasniji, brži, transparentniji, te da je upravo zato e-uprava jedan od prvih prioriteta.

Navela je da je sledeći korak elektronsko arhiviranje i izrazila nadu da će vlada do kraja godine Skupštini predložiti zakon o elektronskom arhiviranju i da će on stupiti na snagu od januara naredne godine.

- Konačno pečat ide u istoriju. U 21. veku pečatu nigde drugde i nije mesto osim u muzeju - podvukla je premijerka.

Brnabić - Foto: press@gov.rs

Ukazala je i na značaj mere da u prvoj godini poslovanja mladi preduzetnici, koji su završili srednju školu ili fakultet ili ljudi koji su više od šest meseci “na birou”, a osnuju svoju firmu sa najviše do devet zaposlenih, ne plaćaju poreze i doprinose na zarade.

- Želimo da im poručimo da treba da probaju sami da sebi stvore posao, da naprave firme. Ako uspeju - svima će biti dobro, država će imati porez, oni će imati ustaljen posao i prihode. Ako ne - nije problem, niko nije prohodao, a da prethodno nije nekoliko puta pao - rekla je Brnabićeva i dodala da će se primena mere širiti, ako bude dala rezultate.

Brnabić - Foto: press@gov.rs

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif rekao je da jedna državna institucija ima i do 20 miliona stranica dokumanata, zbog čega strada šuma od 1.300 stabala.

Troškovi za upravljanje tim dokumentima je milion evra, a oko 100.000 evra treba za njihovo održavanje i skladištenje.

Istakao je i da je Velika Britanija izdvojila 5,2 miliona evra za razvoj e-uprave u Srbiji, što je čini najvećim međunarodnim donatorom u toj oblasti.

- Naš zajednički cilj je stvaranje transparentne, efikasne javne uprave u službi građana i privrede, unapeđenje usluge koje štede vreme i novac i građanima i privredi - poručio je britanski ambasador.

Kif i Brnabić - Foto: press@gov.rs

Predsednik NALED-ovog Saveza za e-upravu Željko Tomić istakao je da je istraživanje Evropske komisije pokazalo da 95 odsto poslova koji građani i privreda obavljaju među sobom i pred državnim organima ne zahtevaju fizičko prisustvo i da je zato rešenje u e-upravi koja je bazirana na razmeni podataka, a ne dokumenata.

E-uprava, istakao je, znači pružanje usluga koje su transparentne i efikasnije, donosi 50 odsto uštede u vremenu i novcu, a smanjuje korupcije.

Podsetio je da je eZUP omogućio da institucije same razmenjuju podatke iz njihovih evidenicija, što je građanima do sada uštedelo više od 500.000 sati "rada za državu", odnosno 57 godina čekanja u redovima.

Izložbom pečatnjaka i pečata Srbije od XIX veka do danas, koja će biti organizovana u atrijumu Narodnog muzeja, na simboličan način biće prikazan "odlazak pečata u istoriju".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA