Izgubljena višegodišnja bitka: Naplata troškova obrade kredita bankama nije dozvoljena

Po oceni "Efektive", banke u Srbiji su u poslednjih petnaestak godina po osnovu naplate troškova obrade kredita od svojih korisnika naplatile nekoliko desetina miliona evra

  • 0

Vrhovni kasacioni sud je novom odlukom potvrdio da je nedozvoljena naplate troškova obrade kredita, saopštilo je udruženje bankarskih klijenata "Efektiva".

Banke su ipak pobedile: Vrhovni sud im dozvolio naplatu troškova obrade kredita

- Banke su konačno izgubile višegodišnju bitku u dokazivanju osnovanosti naplate troškove obrade kredita, jer je Vrhovni sud potvrdio svoj stav da banka ovaj trošak može da naplati samo ako je on realan i samo ako je korisnik o njemu prethodno jasno i nedvosmisleno informisan, tako da ni na koji način ne bude doveden u zabludu o kojim troškovima je reč - navedeno je u saopštenju.

GRAĐANI MOGU DA POTRAŽUJU POVRAĆAJ NOVCA

"Efektiva" je ukazala da su banke morale da u ponudi pre zaključenja ugovora o kreditu navedu šta čini troškove obrade kredita, a ne samo da to naplate u procentualnom iznosu. Banke su, kako je navedeno u saopštenju, "korisnike kredita dovodile u neravnopravan položaj, naplaćujući veće troškove za obradu kredita večeg iznosa, što je u svom stavu potvrdila i Narodna banka Srbije".

Po oceni "Efektive" banke u Srbiji su u poslednjih petnaestak godina po osnovu naplate troškova obrade kredita od svojih korisnika naplatile nekoliko desetina miliona evra. Građani sada u parnicama mogu da potražuju povraćaj tog novca, sa zateznom kamatom.

- Zastarelosti za ove sporove nema, jer je po stavu Vrhovnog kasacionog suda ova odredba ništava, a ništavost ugovorne odredbe ne zastareva - navela je "Efektiva".

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA