• 3

Od sutra počinje "instant" plaćanje: Plata će od sad legati na račun vikendom, praznicima i noću

Troškovi će biti niži u odnosu na plaćanje karticama

 • 3
Dinari, pare, novac, dve hiljade dinara, novčanice

Foto: A. Nalbantjan

Poslodavci u Srbiji moći će ubuduće svojim zaposlenima da isplaćuju zarade i neradnim danima, čak i noću, a građani će istog trenutka na svojim računima imati uplaćeni novac.

Ovo omogućava novi "instant" platni sistem, koji sa radom počinje od sutra, 22. oktobra.

Plate ćemo dobijati i nedeljom i praznicima od 22. oktobra: Uplate će biti moguće čak i usred noći (NOVA UPLATNICA)

Do sada, praksa je bila da ukoliko poslodavac odluči da u petak poslepodne isplati zaradu radnicima, novac je mogao da "legne na račun" tek u ponedeljak, ili, u slučaju da je praznik - tek nakon njega.

Građani će novac moći odmah da podignu na šalteru ili na bankomatu, a banke su dužne da im omoguće pristup novcu 24 sata tokom cele godine. Instant plaćanje će biti moguće i putem telefona za sve građane koji, na primer, žele da svoje račune u prodavnici plate na ovaj način.

NOVAC NA RAČUNU ĆE BITI ZA SAMO NEKOLIKO SEKUNDI

Troškovi će biti niži u odnosu na plaćanje karticama, jer banke prilikom svakog provlačenja kartice kroz terminal uzimaju proviziju.

Kako ističu u NBS, instant plaćanja predstavljaju pravu revoluciju u svetu plaćanja, imajući u vidu da će omogućiti prenos novčanih sredstava sa računa na račun u režimu 24 sata nedeljno tokom cele godine, sa trenutnom dostupnošću sredstava korisniku. To znači da će za svega nekoliko sekundi onaj kome je plaćanje namenjeno dobiti sredstva na svom računu, a onaj ko plaća potvrdu da je plaćanje obavljeno i sredstva odobrena.

Sada za uplatu neće biti potreban broj računa, već samo broj telefona; Foto-ilustracija: Profimedia, Telegraf

Banke koje budu pružale usluge instant plaćanja biće u obavezi da omoguće instant plaćanja na šalterima u okviru svojih ekspozitura, kao i korišćenjem elektronskih kanala poput internet i mobilnog bankarstva (opciono mogu jedno ili drugo, ali najkasnije do 1. aprila 2019. godine nakon čega moraju omogućiti instant plaćanja klijentima na svim kanalima na kojima omogućavaju plaćanja).

BROJ RAČUNA NEĆE BITI POTREBAN

Platni sistem NBS će takođe omogućiti i da se prenese novac primaocu a da se ne mora znati njegov broj tekućeg računa. Biće dovoljno da se zna broj mobilnog telefona, budući da sistem za instant plaćanja daje mogućnost da klijenti povežu broj svog mobilnog telefona sa tekućim računom tako da ukoliko neko želi da im uplati novac nije potrebno da zna broj tekućeg računa već je dovoljno da ima broj telefona memorisan u imeniku na svom mobilnom uređaju.

Novina koju donosi sistem za instant plaćanja je i usluga prezentovanja podataka o računu ili tzv. Electronic Bill Presentment and Payment.

Provizija će biti manja nego pri plaćanju karticom; Foto ilustracija: Telegraf, Shutterstock

To znači da će veliki izdavaoci mesečnih računa za usluge poput mobilnih operatora, operatora kablovske televizije, preduzeća koja se bave snabdevanjem električnom energijom i vodom, pružaoci ostalih komunalnih usluga, imati mogućnost da podatke o tim računima u elektronskoj formi (korišćenjem odgovarajućih poruka) dostavljaju u e-banking ili m-banking aplikacije na zahtev korisnika tih aplikacija - građana i privrede.

APLIKACIJA ZA SLANJE ZAHTEVA

Banke koje budu pružale ovaj servis klijentu će omogućiti da u svojoj e-banking ili m-banking aplikaciji pošalje zahtev za dostavljanje podataka o računu. Taj zahtev banka će preko platnog sistema NBS proslediti ka izdavaocu računa koji na osnovu tog zahteva dostavlja podatke o računu.

Podaci o računu se prikazuju u aplikaciji korisnika i ukoliko korisnik želi da izvrši plaćanje klikne na opciju "plati" nakon čega se prikazuje popunjen platni nalog (podacima iz računa) koji klijent potvrđuje.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • DARKO 100%

  21. oktobar 2018 | 21:23

  Kad cujem rec instant to me vise asocira na instant kafu☕

  12
  1

  Podelite komentar

 • Lo

  22. oktobar 2018 | 07:57

  Jeees...! 👍Samo jos da pronadjem posao...🤘

  3
  0

  Podelite komentar

 • Stefan

  22. oktobar 2018 | 05:14

  Hahaha prvo nek drzava izmisli neki instat zakon po kojem bi poslodavac bio zakonski duzan da prijavi radnika

  3
  0

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok