• 45

Kukamo kako nam lekari odlaze, a oglasi za rad u Nemačkoj nalaze se i na sajtu NSZ

U pokušaju da zadrži kvalitetan medicinski kadar u Srbiji, država će baš njima najviše povećati plate, od 9 do 12 odsto

  • 45

Školovanje jednog lekara Srbiju košta oko 100.000 evra, pa ipak 16.108 naših medicinskih radnika zvrji na birou, a stotine medicinskih sestara i tehničara svake godine ode u inostrantvo da radi.

I dok kukamo i kao pojedinci i kao država zbog odliva mozgova i lamentiramo nad činjenicom da lekari za čije smo školovanje izdvojili veliki novac sada leče Nemce, Norvežane i Šveđane, oglase za odlazak u Nemačku naši radnici mogu da nađu i na sajtu naše Nacionalne službe za zapošljavanje.

Zvuči paradoksalno, ali u Nacionalnoj službi za zapošljavanje objašnjavaju da je u njihovoj nadležnosti obaveštavanje o mogućnostima i uslovima za zapošljavanje i posredovanje u zapošljavanju u zemlji i inostranstvu.

Oni objašnjavaju da je na osnovu Sporazuma o posredovanju u privremenom zapošljavanju srpskih radnika u Nemačkoj prošle godine zaposleno 439 medicinskih sestara i tehničara.

Oglas na sajtu NSZ, Printskrin

- Čak 288 medicinskih sestara i tehničara samostalno su pronašli poslodavca, a posredstvom NSZ pribavili radnu dozvolu, dok je 151 medicinska sestara i tehničar zaposlen na osnovu saradnje NSZ i GIZ-a u okviru projekta "Triple Win" - objašnjavaju u NSZ i dodaju da je do kraja juna ove godine u Nemačkoj zaposleno 144 srpskih medicinara.

Sam postupak posredovanja vrši se na osnovu prijave potrebe za zapošljavanjem u inostranstvu.

- NSZ vrši zaštitu lica koja se zapošljavaju u inostranstvu, što podrazumeva obezbeđivanje dozvola za rad i boravak, troškova zdravstvenih pregleda, troškovi prevoza, informisanje o uslovima života i rada u inostranstvu, informisanje o pravima i obavezama po osnovu rada, zaključivanje ugovora o radu pre odlaska u inostranstvo... - kažu u ovoj službi.

Nemačka je Meka za zdravstvene radnike, Foto: Profimedia/Hoxton/Pixabay

Želja medicinara da odu ne čudi mnogo kada se uzme u obzir da su zarade medicinskog osoblja u Nemačkoj pet do šest puta veće nego u Srbiji.

U državnim i univerzitetskim bolnicama u Nemačkoj postoje precizni kolektivni ugovori. Tako lekar na specijalizaciji mesečno zarađuje oko 4.300 evra bruto, specijalista 5.800 evra, načelnik odeljenja 7.300 evra, sve to bez dodataka za prekovremene sate, rad vikendom ili praznicima. Negovatelji kao početnici mogu dobiti oko 2.000 evra bruto.

U pokušaju da zadrži kvalitetan medicinski kadar u Srbiji, država će baš njima najviše povećati plate, pa će medicinske sestre imati čak 12 odsto veću zaradu, što je najviše povećanje u poređenju sa ostatkom javnog sektora, a lekari oko 9 odsto.

Medicinari na svidenciji NSZ: 
Doktor medicine - 2.852
Lekari specijalitsi - 88
Medicinske sestre i tehničari - 10.734
Ostali medicinari - 2.434

(G. Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Komentari

  • DRAGAN

    KO GOD MOŽE DA IDE...TREBA BEZ ČEKANJA DA IDE VANI...A TI ŠTO LIPETAJU DA JE STANDARD-ŽIVOT-POTREBE SKUPLJE-VEĆE U INOSTRANSTVU...TAJ SAMO LUPETA...CENE ISTE KAO U SRBIJI A PRIMANJA 10 PUTA VEĆA...BAŠ JE U SRBIJI SUPER ZATO JE I PROPALO SVE...GDE SE GOD OKRENEŠ JAD I BEDA...BAŠ ĆE OVA POVEĆANJA PENZIJE DA NAS ODUŠEVE...SKINULI U PROSEKU 20% A MOŽDA I VIŠE I SADA VRAĆAJU 5-6%...PA TO SAMO BUDALE MOGU DA POVERUJU...I TO CELE GODINE DOSADIŠE SA PRIČOM O POVEĆANJU...A JADAN NAROD OJADILI ZA SVA VREMENA...

  • ...

    Naravno da ce da odu iz Srbije jer je ovde mala plata i ne mogu da se zaposle. Posao dobijaju samo oni koji imaju jaku vezu ili su platili posao. Javna je tajna koliko se placa posao u zdravstvu. Posteni ljudi ne mogu nikako da se zaposle. Neki volontiraju godinama jer se nadaju da ce dobiti posao i naravno ne zaposle ih. Sramota je sta se sve radi

  • Nije nego

    Kad komentar nekoga vredja ne objavi se. Ovde na skoro sve komentare dolazi ogroman broj negativnih ocena. Da nije vest nekoga uvredila ?

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima