Srbija uvodi elektronsko plaćanje poreza na imovinu od 1. januara 2019. godine

Ana Brnabić je najavila dalji razvoj elektronskih servisa, među kojima i onaj o elektronskoj uplati poreza

  • 6

Ne može biti reči o modernizacije javne uprave ako je sve na "papiru" i u knjigama, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić i najavila dalji razvoj elektronskih servisa, među kojima i onaj o elektronskoj uplati poreza na imovinu od 1. januara 2019. godine.

Odgovarajući na pitanje novinara šta je ostalo od glavnih projekata da se uradi kad je reč o digitalizaciji javne uprave, Brnabićeva je rekla da je završen registar matičnih knjiga, da će do kraja godine biti završen prenos činjenica o državljanstvu u elektronski oblik, da se radi i na registru građana, te da se završava registar adresa.

Navela je da više od 50 odsto građana Srbije nije imalo validnu adresu ili su živeli u ulicama u kojima ne postoji naziv, posebno u ruralnim sredinama gde postoji samo naziv sela, i u kućama bez brojeva, takozvanim bb.

- To moramo da završimo. Republički geodetski zavod (RGZ) završio je izradu elebarata za sve lokalne samouprave u Srbiji. Oko 30 lokalnih samouprava je preuzelo te eleborate, imenovalo ulice, sada RGZ daje kućne brojeve. To treba da završimo do sredine sledeće godine - rekla je premijerka.

Onda će, dodala je, postojati dva osnovna registra i može se dalje ići u tom procesu.

Foto: Vlada Srbije

Naglasila je da je za uvođenje elektronskih servisa bilo potrebno doneti zakone o e-Upravi, o elektronskom biznisu, a sada i zakon o zaštiti podataka o ličnosti koji je, ističe, izuzetno važan za e-Uprave.

- Nas građani dosta kritikuju kako ja promovišem digitalizaciju, e-Upravu. Građani moraju da razumeju da tek sada stvaramo osnove i uvodimo nove servise. Od 1. janura 2019. moći ćete da elektronski proverite, da imate uvid u vaš porez na imovinu, elektronski da platite, bez obzira da li je vaša nekretnina u Beogradu, Vrnjačkoj Banji ili Kuršumliji - kaže Brnabićeva.

Takvi elektronski servisi su nešto čega će, navodi premijerka, biti polako sve više.

- Za mene je to važno, jer je to način da učinite rad javne uprave, ne samo Vlade, transparentnim, efikasnim i da se borite protiv korupcije. Kada imamo sve elektronski, ne može neko da vam traži 50 ili 100 evra da bi vaš predmet bio na vrhu te gomile papira - poručila je Ana Brnabić.

Radi se, naglašava, velikom brzinom od kada je osnovana Kancerija za IT upravu.

- Razumem da su građani isfruistrirani ali ovo radimo na sistemski i institucionalni način koji traži vreme - dodala je premijerka.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • CCCCCC

    29. oktobar 2018 | 20:56

    Šta je novo u elektronskoj uplati poreza na imovinu kada ga i sada plaćam elektronski?

  • Maximus

    29. oktobar 2018 | 16:51

    Daleko smo mi od toga. Dokle god se naplacuje porez pokojnicima za njihove nekretnine koje su njihova deca prodala pre 20 godina?!

  • Gile

    7. novembar 2018 | 19:20

    A ŠTA JE SA CENTRALNIM REGISTROM?ZAŠTO NE RADI OD KRAJA OKTOBRA DO DANAS,I KAD ĆE DA PRORADI?TO NIJE DO NARODA.NIJE JOŠ NI POČEO DA RADI SVE ŠTO TREBA A PAR NESTANAKA STRUJE PROUZROKOVALO....ŠTA?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA