Ovo je i dalje najskuplja pozajmica: Ne znamo da uzetih 50.000 dinara može da nas košta još 32.000 dinara!

Od 2014. godine do danas od 27 banaka koje su odobravale ovaj vid pozajmice, 22 su smanjile kamatne stope

  • 0

Dozvoljeni minus je najbrži način da se dođe do novca, ali i najskuplji. U zavisnosti od banke u kojoj imate tekući račun, on može da vas košta od 13 do 36 odsto godišnje. Od dozvoljenog minusa jedino je skuplji nedozvoljeni, gde kamate dostižu i 65 odsto godišnje.

U zamku uzimanja dozvoljenog minusa, "brzo, po jednostavnoj proceduri i uz minimum potrebne dokumentacije" upalo je više od 4 miliona građana Srbije.  Ovaj vid pozajmice do nedavno se odobravao na 12 mesceci, ali sve više banaka uvodi mogućnost njegovog korišćenja i tokom dve godine.

Ako vam je plata 50.000 dinara, najverovatnije ćete dobiti od banke da koristite dozvoljeni minus za još toliko. Dakle, prvi mesec ćete imati na raspolaganju čak 100.000 dinara. Već svaki sledeći mesec do isteka roka odobrenja, smete da koristite 50.000 dinara, tačnije 40.000 umanjenih za kamatu . 

To znači da ćete na godišnjem nivou za potrošenih 50.000 dinara samo za kamatu dati od 6.500 do 18.000 dinara, dok će skliznuće u nedozvoljeni minus za godinu dana koštati i do 32.000 dinara.

Dozvoljeni minus je najskuplja pozajmica, Foto-Ilustracija: Profimedia/Oredia

Zato mnogi, kada shvate da su u problemu, podižu keš kredite koji imaju minimum upola niže kamate i njima otplaćuju skupi minus koji potom potpuno i ugase.

Upravo zato Dejan Gavrilović iz Udruženja bankarskih klijenata "Efektiva" nikome ne preporučuje korišćenje ovog vida pozajmice.

- Ako neko planira da kupi tehniku ili da finansira letovanje, mnogo je bolje da uzme keš kredit. Tako plaćaju kamatu i glavnicu, pa glavnica opada. Dozvoljeni minus dobar je samo za one kojima je novac potreban svega nekoliko dana, dok ne legne plata, ali ga skoro niko ne koristi na taj način - kaže Gavrilović.

Kamatu na minus banka obračunava po broju dana koliko je korišćen. Ako upadnete u nedozvoljeni minus, svako kašnjenje duže od 60 dana biće evidentirano u Kreditnom birou, što smanjuje mogućnost podizanja kredita u budućnosti.

Od 2014. godine do danas od 27 banaka koje su odobravale ovaj vid pozajmice, 22 su smanjile kamatne stope.

(Gorica Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA