Srbi za slavu ne štede: Evo koliko vam novca treba da biste spremili posnu trpezu

Za gošćenje 20 do 30 ljudi koštaće najmanje 50.000 dinara

  • 6

Sezona obeležavanja slava počela je već sa nekoliko crvenih datuma u pravoslavnom kalendaru, a već naredne svetkovine domaćini će slaviti uz posnu trpezu i gozbu za koju će izdvojiti barem jednu prosečnu platu.

Sveti Luka, Vračevi, Đurđic, Aranđelovdan, slave koje obeležava veći broj vernika uoči Božićnog posta, ipak će ove godine biti posne. Po kalendaru, svetkovine padaju na dane posta, sredu i petak, pa barem kako nalažu običaji i trpeza mora biti posna. Ako domaćini ne slave slavu u užem porodičnom kugu, moraju biti spremni na činjenicu da će ga gošćenje od 20 do 30 ljudi koštati oko 50.000 dinara.

Na pijacama i u ribarnicama za posnu slavsku trpezu traži se najčešće šaran. Na slavama se ne štedi pa u ribarnicama kažu da ovih dana dobijaju rezervacije i za po tonu ribe dnevno.

- Slavimo Svetog Nikolu i okupimo tridesetak ljudi u dva dana. Za posnu trpezu treba nam oko 60.000 dinara, od hrane i pića do svih sitnica i skromne dekoracije. Nije to malo novca kada se na kraju zbroji, ali ipak u ta dva dana kroz kuću nam prođe toliko dragih ljudi, neke ne vidimo i mesecima, a to nema cenu - rekla je za "Blic" Dušanka Mudrinić, učiteljica iz Novog Sada.

Foto-ilustracija: Profimedia

Kako dodaje, priprema tri vrste ribe, šarana, pastrmku i soma, a za 25 kila ove namirnice treba joj oko 25.000 do 30.000 dinara.

Sitni posni kolači po kilogramu koštaju oko 1.200 dinara, dakle za pet kila, što je minimum, izađe 6.000 dinara. Tri kilograma baklave košta oko 4.000 dinara, a dve posne torte oko 3.000 dinara. Na razne vrste salata u zavisnosti od želja ode od 5.000 do 10.000 dinara, na tri kile prebranca 1.000, a na piće od 10.000 do 15.000 dinara.

Na kraju, žito, slavski kolač i sveća, jedine tri stvari koje su po verovanju pravoslavaca i potrebne za slavljenje slave, koštaju oko 1.500 dinara.

Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije, rekao je za "Blic" da naši ljudi na slavama ne štede, što znaju i prodavci pa neki planski dižu cene u vreme slava. Gore ide cena pečenja, a ako je post onda ribe.

Za ribu se izdvaja i do 1000 dinara po kilogramu; Foto: Pixabay

S druge strane trgovci kažu da u ovom periodu spuštaju cene. U pojedinim hipermarketima trenutno je "slavski popust" pa je tako cena oslića snižena za 20 odsto i košta 360 dinara, kao i vino koje je jeftinije i do 30 odsto te lista stoji 250 dinara, dok su na sniženju od 20 odsto i razne vrste sokova.

- Naravno da primetimo da ima i onih koji napišu da je sniženje, ali u stvari nije, kupci svakako moraju dobro da prošetaju i obiđu nekoliko mesta. Mi smo spustili cenu neočišćenog šarana i sada je 370 dinara kilogram. Za 20 odsto spustili smo i cenu smuđa i skuše. Sada je vreme velikih prodaja i bitno je da obrnemo što više robe - izjavio je ribar Vukašin Kolarov iz Novog Sada za "Blic".

CENA RIBE

Sveža riba:

Šaran 400-500 dinara

Pastrmka 500-600 dinara

Skuša 400 dinara

Smuđ 700-900 dinara

File soma 500 dinara

Pečena riba:

Šaran šnicla 1000 dinara

Som filet 950 dinara

Pastrmka 1190 dinara

Oslić filet 1290 dinara

Smuđ filet 1400 dinara

Štuka filet 960 dinara

Skuša gril 749 dinara

(Telegraf.rs/Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tradicija

    1. novembar 2018 | 12:29

    A da lepo za posnu slavu posluzimo zito, slavski kolac, vino, neku lepu pitu, pasulj i sarmice? Postan slatkis ili voce. Za 30 ljudi ne bi bilo vise od 100 evra, a 400 evra je jedna plata, zar ljudi tog meseca nemaju racune da placaju, ne moraju da se hrane, nemaju troskove za prevoz? U sta smo mi pretvorili slave, u neku vrstu takmicenja i razmetanja, zalosno!

  • Marijana Bakov

    1. novembar 2018 | 12:26

    A sto se vi brinete koliko ce ko potrositi para za slavu?Kako ko voli neka izvoli,njegova slava njegova stvar.Ko kupuje kolace neka ga,mi sto pravimo prodjemo dosta jeftinije.Kao sto rece gospodja,neke stvari nemaju cenu,u ovom uzurbanom vremenu sve manje imamo vremena jedni za druge,ovo nam je prilika da se lepo ispricamo i druzimo.Ja slavim Djurdjic dva dana,jedan postan,drugi mrsan,ali kada se nesto voli nije tesko.Jedva cekam

  • Marijana Bakov

    1. novembar 2018 | 13:45

    Gidra nemas potrebe sa sto razlicitih nicka da mi pises.Znam da si ti.Malo si mi mnusa dao to ne lici na tebe

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA