• 44

Penzije su od danas povećane: Ko će dobiti prvi povišicu, a ko najveću?

"Sredstva su obezbeđena u budžetu za ovu i za sledeću godinu"

  • 44

Nešto više od 90.000 penzionera koji su samostalno obavljali delatnost, danas će prvi dobiti penzije sa većim iznosom. Prema rasporedu isplate PIO Fonda, 6. novembra će oktobarski ček primiti poljoprivredni i vojni penzioneri, a 10. i svi ostali, prenosi RTS.

Većina penzionera dobiće pet odsto povišice, a ostali, zbog ukidanja Zakona o privremenom umanjenju penzija, od osam do 13,3 odsto više nego pre umanjenja.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đordević za Javni servis kaže da ce svi penzioneri osetiti povećanje, kao i da je ukupan broj penzionera preko 1.700.000.

- Ono što je bitno – sredstva su obezbedena u budžetu za ovu i za sledeću godinu. Što se tiče samog ukidanja Zakona koji je bio o privremenom umanjenju to je bilo 2,32 milijarde na mesečnom nivou, a za ovo povećanje od pet posto za ovaj deo penzionera koji to treba da primi za njih je 1,02 milijarde na mesečnom nivou - ističe Đordević.

Printskrin: Telegraf

On kaže da će 1.300 000 penzionera imati pet odsto povecanje u odnosu na septembarsku penziju.

- Kako to izgleda – tih milion penzionera kojima nije dirana penzija do 26.643 dinara, njima ce biti povećana pet posto. Onima do 34.003 dinara, kada se vrati posle ukidanja Zakona, pa razlika do pet posto, tako da ce biti pet odsto povecanje - objasnio je Ðorđević.

On je dodao da je to urađeno baš zbog toga što je bilo raznih kritika da ce biti urušen sistem, da ce to da uruši penzioni sistem.

Foto-ilustracija: Profimedia/imageBROKER

- Upravo sa ovom merom mi nismo hteli da urušavamo sistem i izbegli smo tako nešto- ističe ministar.

Na pitanje kolika je prosečna penzija u Srbiji nakon ove komplikovane računice, uz tri povišice koje su isplaćene, ove sada i istovremeno ukidanja Zakona o privremenom umanjenju penzija, Ðorđević kaže da će ona biti 26.320 dinara, što je za oko 5,4 odsto više.

Upitan koliko naplata doprinosa utice na poboljšanje situacije u budžetu PIO Fonda, kaže da je u odnosu na neki raniji period, kada je bila dotacija iz budžeta i u iznosu od 48 odsto, danas je 29 odsto.

- To je jedan od razloga zašto smo povećali penzije. Kada gledamo naplatu doprinosa u odnosu na isti period prošle godine, ona je veca za nešto više od devet odsto i iznosi 29 milijardi- dodaje Đorđević.

Na pitanje šta je u ovom trenutku izvesnije za penzionere - povišica ili jednokratna pomoć i kada to mogu da očekuju, ministar kaže da se uskoro očekuje predlog Ministarstva finansija i da posle toga može da se vidi kako ćemo u sledeću godinu i da li ima prostora u ovoj.

Kakav je odgovor na zahteve sindikata penzionera koji je tražio da se ukine Zakon o privremenom umanjenju penzija, a sada traži da se isplati deo penzija koji u meduvremenu nije uplaćivan, ministar poručuje penzionerima da Vlada Srbije vodi računa o njima.

- Svakako necemo komentarisati nešto što se nalazi pred sudovima i pred Ustavnim sudom, ali ono što ja dobijam kao informaciju je da PIO Fond uglavnom kada se pojavi na ročištima, presuduje se u korist PIO Fonda. Ne bih voleo da to bude dodatni trošak našim penzionerima. Oni treba da veruju u Vladu Srbije, mislim da smo odgovornim radom u protekle četiri godine to i dokazali - zaključio je ministar.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Komentari

  • Milos

    NEKADA Penzije u Srbiji biće uvećane od 8,4 do 13,3 odsto u odnosu na 2014. godinu, a zakon o njihovom smanjenju, koji je te godine donet, biće ukinut, najavio je predsednik Aleksandar Vučić! Prema njegovim rečima, svi penzioneri u Srbiji uvećana primanja mogu da očekuju možda već od novembra ove, a sasvim sigurno od januara sledeće godine. SADA Penzioneri u Srbiji sutra će dobiti penzije za oktobar koje su uvećane od pet do 13 odsto, a ministar finansija Siniša Mali poručuje da će penzije biti sve veće kako Srbija bude beležila rast iz godine u godinu.

  • Gaga

    Sramota! Kako da zivimo mi sa cetrnaest hiljada penzije? Koliko cemo mi dobiti? Sobzirom da mnogima od nas ni deca ne rade a nemaju ni svoje porodice mi netreba da zivimo.

  • coveculjak

    Kazes sud je uvek presudjivao u korist PIO fonda , e bas da vidimo kako ce presuditi sud u Strazburu pa i neka bude dodatni izdatak za penzionere.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima