≫ 

Sve nas je zanimalo zašto je odložena reforma sistema plata, pa je ministarstvo poslalo zvanično saopštenje

Primena ovih propisa odložena je za januar 2020. godine

  • 6
Dinari, pare, novac, dve hiljade dinara, novčanice Foto: A. Nalbantjan

Vlada Srbije odlučila je naprasno da odloži uvođenje platnih razreda, a sada je iz Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu stiglo i objašnjenje. 

- Reforma sistema plata je izuzetno važan proces koji bi trebalo da uredi sistem plata i radnih odnosa svih zaposlenih u javnoj upravi i konačno da se zna ko, koliko, za koji posao, treba da zaradi, a da se pritom obezbedi bolje upravljanje i kadrovima i javnim finansijama - kažu u ovom ministarstvu.

Oni napominju da je tokom celog procesa, Vlada Srbije u ovaj proces uključivala sve sindikate, stručnu i zainteresovanu javnost u cilju pronalaženja najboljeg rešenja.

- Reforma podrazumeva promene iz korena u određivanju plate, napredovanja po učinku i obezbeđivanju transparentnije i fer raspodele zarada. Budući da je u proteklom periodu reforma izazvala veliku pažnju i zainteresovanost javnih službi u želji da popravimo njihov položaj, započeli smo i finansijske analize dogovorenih postupaka - kažu u Ministarstvu.

Na poslednjoj sednici vlade odlučeno je da je neophodno uraditi dodatne finansijske analize tokom sledeće godine, kako bi reforma dala pun efekat od samog početka svoje primene, početkom 2020. godine.

- Ovakva odluka pre svega počiva na uvažavanju svih potreba zaposlenih javnih službi, a ne ugrožavajući dostignutu fiskalnu stabilnost - objašnjavaju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hardi

    5. novembar 2018 | 17:34

    Zato carina radi za 28 000 i nikom ne pada na pa pamet da poveca plate... zene sa kioska imaju vecu platu... sramota

  • Dana

    8. novembar 2018 | 12:27

    Treba proveriti sve sistematizacije koje su uradjene 2018.godine, a izradili su ih pravnici/sekretari/ u ustanovama.Ljudima su davani nazivi posla iz kataloga, a oni rade totalno druge poslove.Montiranja.Narocito za sefove , koji naprasno postase eksperti za IX platni razred.

  • Dejan

    7. novembar 2018 | 17:55

    Reforma je odložena zbog izbora koji ce biti odmah posle donošenja odluke o platnom razredima i to je jedini razlog.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA