• 8

Uskoro će ograničiti menjačnice, nema više odskakanja kursa kako kome odgovara, a šta se dešava sa bankama?

Narodna banka Srbije može da ograniči i kurs po kome posluju privatne banke

 • 8

Vest da će se od 1. januara 2019. godine ograničiti najniži kupovni, odnosno najviši prodajni kurs stranog novca u svim menjačnicama i poštama u zemlji, a po nalogu Narodne banke Srbije, navela je masu građana da se zapitaju da li isto može da se učini i sa bankama.

- Da li će ovo važiti i za banke ? Kada sam kupovao stan i auto kažu samo po kursu banke te i te?

- Pre neki dan sam uplatio jednodnevni turistički izlet. U agenciji su mu računali kurs evra prema njihovoj banci i to 120.8 dinara za evro? - samo su neka od pitanja koja su čitaoci Telegrafa postavili na ovu temu.

I banke imaju svoja pravila Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Oni su naglasili da u menjačnicama ionako menjaju manje količine novca, dok velike sume "obrću" isključivo u banci, gde su, po mnogima od njih, razlike u odnosu na srednji kurs "velike".

Stručnjaci su za Telegraf.rs objasnili da Narodna banka Srbije ne samo da može da ograniči i kurs po kome posluju privatne banke, nego je to ona odavno i uradila.

- To već odavno postoji, ali u Zakonu o prometu devizama. Ovde treba razlikovati dve stvari - efektivu i devizu. Kada pričamo o menjačnicama, govorimo o efektivi, tj. gotovom novcu, dok u kontekstu banki pričamo o devizama. Kurs za efektivu i devize se razlikuje -  kaže dr Zoran Grubišić, profesor Beogradske bankarske akademije.

Zoran Grubišić Printskrin: Youtube/ITS Beograd

On objašnja da se ova odluka Narodne banke odnosi se na efektivu. NBS dosada nije ograničavala menjačnice i pošte, ali već je 99 odsto menjačnica poslovalo unutar tih margina ±1,25 odsto. Sa druge strane, kurs u bankama je ograničen davno.

- Banke ne smeju da stave kurs kakav hoće, samo što je u odnosu na gotov novac za devize veća margina, jer je deviza širi pojam. To je regulisano Zakonom o deviznom poslovanju, mislim da je margina za devize  ±2,25 ili ±2,5 odsto. One ne smeju van te margine, samo što je ona šira u odnosu na gotov novac - objasnio je profesor Grubišić.

(D.D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Milan

  9. novembar 2018 | 16:33

  Nisam se ni nadao da ce se u bankama nesto promeniti.

  20
  0

  Podelite komentar

 • Dragan

  9. novembar 2018 | 17:12

  Naravno, samo to će biti isključivo na štetu građana. Kurs će za kupovinu evra biti 120 dinara dok će kurs za prodaju biti 115 dinara. Sve lepo u skladu sa zakonom i državi i menjačnicama, a običnom čoveku po grbači.

  18
  0

  Podelite komentar

 • Đurađ

  9. novembar 2018 | 16:58

  Banke prve ne poštuju kurs nbs, zato ja menjam evre na pijaci.

  18
  0

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok