≫ 

Nema koga nije razbesneo obavezni bakšiš: Gosti ne žele da nagrade lošu uslugu, a konobari neće da dele napojnicu sa kuvarima

Gosti: Bakšiš se zaslužuje! Konobari: Hvatača krivina ima previše, neću ja da im zarađujem

  • 17

Informacija da ćemo, ukoliko prođe inicijativa Udruženja hotelijera i restoratera Srbije, u kafanama i kafićima biti obavezni da ostavljamo bakšiš, iznervirala je mnoge građane Srbije.

Veliki broj onih koji uvek ostavljaju bakšiš rekli su da to više neće raditi ako postane obavezno, a čak se ni konobarima ne sviđa ideja da bakšiš koji su do sada zadržavali za sebe, sada dele sa svim zaposlenima u ugostiteljskom objektu.

Ovo su samo neki od komentara na ovaj tekst:

- Ma kakav bakšiš, to je bezobrazluk. Ko meni daje bakšiš kada završim neku montažu i oderem se od posla. Taj konobar neka bakšiš traži od gazde, jer je bio uslužan i profesionalan prema njegovim gostima i koji će se u tom slučaju opet vratiti kao zadovoljni gosti. To je nagrada, a ne da čeka od gosta da mu da napojnicu i pored visokog računa .

- Da da, bakšiš treba da bude obavezan, ali ne da se deli na ravne časti! Jer, hvatača krivina ima previše i neću ja njima da zarađujem! A drugo, kuvari i šankeri imaju veće plate! Konobari imaju bedne, jer žive od bakšiša!

- Kako me srdačno usluži i služi tako ću i ostaviti. Nije problem i sam sam bio konobar znam šta je bakšiš koji sam zaradiš ili ne! Ovo je pljačka.

- Oduvek se zna da je napojnica deo kulture i džentlmenski manir. Naravno, ukoliko je usluga adekvatna.

Tegla za bakšiš postaje prošlost? Foto: Twitter/miguelroan1

- I na čijem je on platnom spisku? Mom ili vlasnika objekta? Šta sad, dok sam radila kao negovateljica za svaku promenjenu pelenu sam mogla da dobijem bakšiš. Karikiram. Budalaština!

- Pa tako može svako da traži. Zamisli idem da kupim burek i oni mi naplate još 10 odsto, idem na pijac i kupim voće i povrće i oni traže još 10 odsto...

- Ko će meni dati bakšiš što radim u fabrici. Bakšiš što me uslužio, doneo piće? Pa on je plaćen za to.

- Što nisi učio za konobara prijatelju ? Probaj jedan dan da radiš kao konobar, pobegao bi niz put posle kraja smene...

- Od kada znam za sebe i izlazim sve do dan danas, nikada nisam seo u kafić a da bakšiš nisam ostavio. A sa ovim predlozima, ne da neću da sedam, nego i kad se zaje.em neću dati tih 10 odsto.

Nisu svi konobari podjednako uslužni, Foto: Shutterstock

- Ne idem u kafanu, a tek neću ići ja da im zarađujem platu!

- Bakšiš moraš da zaslužiš.

- Kome bre da ostavim bakšiš? Onoj što drnda mobilni i 5 puta je zovem da donese šta je potrebno za sto ili onom sto se zabuljio u tenis i kaže "samo sekund da vidim"? Aha, dobiće, kako da ne.

- Kao da se već nisu dovoljno ugradili u cenu pića pa još treba da ih častim što su me odrali.

- Uzmete vi i više od 10 odsto kroz "ćorave" ture. A tek što ne kucate fiskalne račune, doduše u dogovoru sa gazdom....Uvek vam bre malo!

Da li biste se vi bunili ukoliko bi vam na računu stajao obavezan bakšiš? Ostavite nam odgovore u komentarima.

VIDEO: Da li dajete novac uličnim umetnicima?

(G. Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Konobar

    20. novembar 2018 | 13:33

    Radim kao konobar i apsolutno se ne slažem sa ovim predlogom, bakšiš se zaradjuje dobrom uslugom, i gost ako želi to nagradi. Ovako bi svima bilo zagarantovano, posao je teži nego što mnogi misle ali ovo je bezobrazluk...

  • Zivan

    20. novembar 2018 | 13:14

    Obavezan? Mora? Hahahaha, mora samo da se umre!!! Nema sanse od mene da dobiju OBAVEZAN baksis!!

  • Neko

    20. novembar 2018 | 14:20

    Ako je obavezan onda vise nije baksis! Baksis se daje dobrovoljno prema dzepu i usluzi!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA