• 4

Velike novine za izvršitelje: Prinudna naplata do pola plate, a zaplenjene nekretnine završiće na onlajn aukciji

Razmatra se mogućnost da se pomeri cenzus naplate, jer dužnici obično ne mogu sebi da obezbede minimum egzistencije

  • 4

Izvršitelji bi ubuduće mogli prinudno, sa računa, da naplaćuju maksimalno do polovine umesto sadašnjih najviše dve trećine plate ili penzije. 

Ovo je jedno od rešenja koje nudi Radna grupa Ministarstva pravde, zadužena za izmene Zakona o izvršenju i obezbeđenju.

- Radna grupa, imajući u vidu da određeni, ne tako mali broj dužnika, kojima se zbog duga uzimaju dve trećine zarade, nisu u mogućnosti da obezbede sebi minimum egzistencije, razmatra mogućnost da se cenzus pomeri sa dve trećine na polovinu primanja - kažu za "Novosti" u Ministarstvu pravde.

Velika novina je i uspostavljanje platforme za e-Aukciju. To znači da će sve prodaje nepokretnosti koje sprovodi javni izvršitelj biti organizovane onlajn.

- Uvođenje ovakvog načina prodaje nepokretne imovine dužnika vodi transparentnijem postupku, smanjenju mogućnosti zloupotrebe, kao i pravičnijem postupku prodaje nepokretnosti - kažu u ovom resoru.

Uporedo sa izmenama zakona, koje usvaja Narodna skupština, Ministarstvo razmatra i mogućnost izmena tarifa koje usvaja ministar pravde. U planu je smanjenje troškova izvršnog postupka, kao i naknade izvršitelja u slučajevima gde je uložen minimalni rad. Na primer, kada je, zahvaljujući sistemu koji javni izvršitelji koriste i povezanošću sa Narodnom bankom, izvršiteljima potrebno samo nekoliko "klikova mišem" kako bi postavili administrativnu zabranu na primanja dužnika. U Ministarstvu smatraju da je to radnja čija naplata nije neophodna.

Ministarstvo razmatra i mogućnost izmena tarifa koje usvaja ministar pravde Printskin: Google Maps

Ovo će, inače, biti druga izmena pomenutog zakona, koji je, kako podsećaju u resoru pravde, doprineo da se do sada reši više od 1,3 miliona starih predmeta. Izvršitelji su, dodaju, preuzeli u velikoj meri nadležnosti od sudova u postupku izvršenja kako bi sam postupak postao efikasniji, a na hiljade građana, koji su godinama čekali na izvršenje pravnosnažne presude, došlo je do pravde. Ujedno, jedna od najvećih zamerki EU, kada je efikasnost srpskog pravosuđa u pitanju, upravo je bila trajanje izvršnog postupka.

U nameri da Zakon o izvršenju dodatno unapredi, Ministarstvo je u maju ove godine formiralo Radnu grupu, koja će uraditi nove izmene propisa s ciljem da budu otklonjene sve uočene nejasnoće u primeni i da se unapredi postojeći sistem.

KAZNE ZA NEPRAVILNOSTI

Izvršitelji su dali nemerljiv doprinos skraćenju trajanja izvršnog postupka, ističu u Ministarstvu pravde: - Kada je u pitanju kontrola njihovog rada, nju kontinuirano vrše Komora javnih izvršitelja i Ministarstvo, a sve utvrđene nepravilnosti se sankcionišu disciplinskom merom ili razrešenjem.

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • biljana

    postovani, meni privatni iyvrsitelji uyimaju deo parcele koja nije upisana u zaloznu izjavu banke, oni rade kako hoce i sta hoce.

  • saj

    nek dodje izvrsitelj, popice .... ali sta?

  • ja

    A obican gradjanin kad pogresi odmah u zatvor. Sramota

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima