≫ 

Sve zamke i prednosti Crnog petka: Kako da prođemo jeftino, a da ne nasednemo na lažne akcije (SPISAK TRIKOVA)

Nudimo vam načine kako da sami profitirate na ponudama prodavaca

  • 4

Nema sumnje da za Crni petak možemo "dobro da prođemo" i da jeftino pazarimo, ali neki trgovci iskoristiće ovaj potrošački praznik kako bi nam na lažnim rasprodajama uvalili stvari iz prethodnih sezona, robu po neznatno nižoj ceni, pa čak i artikle sa felerima.

Na sniženjima u Srbiji neretko mogu da se nađu raspareni delovi, oštećenja, fleke, samo mali, ili samo veliki brojevi, pa se udruženja potrošača s pravom pitaju zašto bi za Crni petak bilo nešto drugačije.

Petar Bogosavljević, Predsednik Pokreta potrošača, objašnjava da su žalbe zbog lažnih sniženja gotovo svakodnevne.

- Kada kažu da je sniženje do 70 odsto, najčešće se samo dva, tri artikla prodaju po toliko nižoj ceni, dok su ostali sniženi znatno manje. Lažno reklamiranje sniženja smatra se obmanom potrošača i zabranjeno je zakonom - kaže Bogosavljević.

Najčešće prevare sa sniženjima su lažno oglašena visina sniženja. Čest problem kod rasprodaja su i male količine robe koja se nudi u akciji, pa se neretko desi da se ono što je na sniženju rasproda veoma brzo. Još jedna od zastupljenih obmana je i povećanje cene neposredno pre njenog sniženja.

Iskoristite rasprodaje, Foto: Telegraf.rs

- Imam običaj da redovno razgledam nakon posla ponudu u buticima. Zapamtila sam, na primer, plave cipele koje sam htela da kupim, još pre dve godine. Na kraju prošle zimske sezone umalo da ih kupim za 3.499 dinara. Nisam još su me služile stare. Od ove godine cena im je skočila na 12.999, a povodom Crnog petka u prodaji su za "samo" 8.999 dinara - kaže Višnja B. iz Beograda.

I radnici su nam otkrili kako "doteruju" cene kada se na vrata zalepi "RASPRODAJA" ili "SALE".

- Radila sam preko omladinske zadruge na otvaranju butika u autlet centru. Dok su vrata još bila zatvorena za mušterije, stizale su nam tone robe koja je bila snižena u "običnom" butiku. Gulili smo prelepljene tri cene da bismo stavili novu - navodno na popustu 30 odsto uz povodom otvaranja dodatnih na kasi 10. Kada sam uporedila cene, "promotivne autlet cene" bile su iste kao i za tek izašlu novu kolekciju - priča bivša radnica.

Ne nasedajte na trikove, Photo: Privatna arhiva/Facebook

Sve bi bilo lakše kada bi inspektori mogli trgovcima da pišu prekršajne naloge. Kako inspektori ne mogu da izreknu novčanu kaznu na licu mesta, njihovo je da podnesu prijavu nadležnom sudu za prekršaje koji nakon toga pokreće prekršajni postupak.

KAKO NAS SVE VARAJU

- Male količine robe stavljaju na sniženje

- Prvo dižu cene, pa ih snižavaju

- Stalne rasprodaje reklamiraju kao sezonske

- Stavljaju sitna slova: "Samo za stare kolekcije"

- Piše "do 70 odsto", ali pravo sniženje je 30

- Stavljaju na sniženje samo male ili samo velike brojeve

- Na sniženju roba koja se inače ne prodaje

- Prodaju pocepanu odeću i obuću, a da to nije naznačeno

- Prodaju odeću i obuću od pre nekoliko sezona

- Nude nam robu koju ionako niko nije kupovao

- Prodaju raspar: donji deo u jednom broju, a gornji u drugom

Ipak, ako se kupuje pametno, Crni petak može da bude dobar način da se uštedi i da se tokom jednog dana sniženja pokupuje sve što će nam biti potrebno tokom sezone, pa čak i na leto. 

Kupujte samo ono što vam je potrebno, Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Ako se ne zalećete možete dobro da prođete. Ja gledam samo ekstremno niske cene po tim velikim događajima. Jedne godine zaista dobru crnu košulju sam platila 400 dinara, nikad više joj cena nije bila oborena ispod 2.000. Isto tako sam prošla sa ogromnim šalom za koji sam dala 100 dinara, a najveće kasnije sniženje istog šala je išlo do 800 dinara - objašnjava Višnja.

U trci za jeftinijim krpicama kupci zaborave da odeća, obuća i tašne nisu jedini artikli koje trgovci "snize" oko Crnog petka. Da privuku njihove novčanike žele i prodavnice mešovite robe, pokućstva i dekoracije, a u ovo doba godine to mnogima može da ide na ruku.

Razlog je prost - Crni petak pada usred sezona slava. I iako nam ta sniženja stižu prekasno za Lučindan, Aranđelovdan, Đurđic i Mitrovdan, dve najveće slave u Srbije tek slede - Sveti Nikola i Sveti Jovan Krstitelj, a uz njih i Sveti Stefan, Vasilije Veliki, Krstovdan, Sveti Sava...

- Tu prednost sam uočila tek prošle godine, kada sam shvatila da ću za sedam odlazaka na slavu (četiri su samo Nikoljdan) dati minimum oko 10.000 dinara. I to ne računajući gorivo do tamo. Ja se tim slavama radujem, ali ovako blizu praznika, moram da priznam da su mi izdatak - kaže za Telegraf.rs Sara Jasnić.

Ne kupujte gluposti, Foto: Gerard Stolk (vers la Chandeleur )

Sara tvrdi da na Crni petak tu cifru može drastično da smanji.

- Dan, dva ranije merkam gde će biti sniženja i kakav bi poklon kome odgovarao, a onda samo dođem i pokupujem. Za ovu uštedu me ne mrzi ni da čekam u redu - kaže ona.

Na njenoj listi za kupovinu ove godine našle su se dve drvene daske za sečenje koje će platiti po 900 dinara, iako im je redovna cena 2.200. Pazariće i tri ukrasne korpe, koje su bile snižene za 600 dinara sa 1.800. Za servis za kafu daće 1.000 dinara, umesto 1.700, tri staklene činije platiće 700 dinara, što je 300 dinara manje nego pre sniženja, koliko je dala i za stalak za kolače. Izračunala je da će moći da uštedi oko 4.700 dinara.

- Kad je jeftinije, mogu da kupim "skuplje" poklone, nego što bih inače. Mnogo mi odgovara što neke radnje nude za dva kupljena proizvoda - treći besplatan, jer se u ovom slučaju to veoma isplati - kaže Sara.

SAVETI ZA PAMETNU KUPOVINU

- Kopajte po rafovima

- Kupite samo ono što ćete nositi

- Iskoristite ponude 2 po ceni jednog i udružite kupovinu sa drugaricom

- Razmislite očekuju li vas u ostatku godine neki važni događaji, pa kupite šta vam je potrebno za njih

- Birajte kvalitetne stvari

- Obnovite letnju odeću usred zime po nižim cenama

- Tražite ekstremno jeftine komade

- Iskoristite sniženja za kupovinu bele tehnike

 

VIDEO: Da li se očekuje ista gužva kao na otvaranju Lidla?

(M. R/D. S/G. A.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Iskustvo

    22. novembar 2018 | 22:11

    Dešava se da su dva povezana komada nekog proizvoda na,, akciji"skuplja nego kad bi kupila dva komada tog istog proizvoda pojedinačno. Sniženje za cipele samo jedan par je bilo 50% jer su žute i broj 36 a isti model i veći broj koštsle su skoro 5000.A na vratima radnje sve piše 50% Sniženje. Onda u drugoj radnji VELIKO SNIŽENJE 70% a čizme od 14000 se prodaju za 12900. Nema zakona ni poštovanja zakona pa nam i jeste ovako kako se je.

  • Alo

    23. novembar 2018 | 00:04

    Ko je dozvolio ovo u Srbiji treba ga javno isibati po goloj guzici.

  • Biljka

    22. novembar 2018 | 21:20

    Bolje da te pare potrosite tako sto cete pomoci ugrozene Srbe na Kosovu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA