Kako će izgledati državna kasa u 2019. godini? Ko će dobiti najviše novca, koliko ide na povećanje plata, a koliko za izgradnju

Ukupni prihodi i primanja za narednu godinu u iznosiće 1.246,2 milijardi dinara, dok su rashodi i izdaci 1.269 milijardi dinara

  • 14

Poslanici Skupštine Srbije će na sednici, koja počinje sutra, raspravljati o predlogu budžeta za 2019. godinu i setu poreskih zakona, a kako će izgledati državna kasa u narednoj godini obrazlagaće ministar finansija Siniša Mali. 

Kako će izgledati budžet u narednoj godini, sa koliko novca će raspolagati ministarstva i lokalne samouprave i kakve su projekcije ekonomskog rasta, poslanicima bi nakon utvrđivanja dnevnog reda trebalo da predstavi resorni ministar.

Budžetom za narednu godinu opredeljeno je 19 milijardi dinara više za plate zaposlenih u javnom sektoru, a obezbeđen je novac za povišicu od devet odsto za zaposlene u službama bezbednosti, obrazovanju, ustanovama socijalne zaštite, dok su povećanje od sedam procenta predviđena za administrativne službe, Narodnu skupštinu i zaposlene u povezanim službama, ustanovama kulture i nauke, sudovima i tužilaštvu.

Ključna karakteristika budžetske politike u 2019. godini biće ravnomerna raspodela fiskalnog prostora na povećanje životnog standarda (povećanje plata i penzija za oko 1,3 odsto BDP), podsticaj rastu kroz povećanje javnih investicija i smanjivanje doprinosa za nezaposlenost na teret poslodavca.

Predlogom budžeta je planiran deficit od 23 milijarde, pet milijardi manji od ovogodišnjeg. Ukupni prihodi i primanja za narednu godinu u iznosiće 1.246,2 milijardi dinara, dok su rashodi i izdaci 1.269 milijardi dinara. Učešće zarada u BDP-u ostaće nepromenjeno i pored povećanja zarada zaposlenih u celom javnom sektoru, kreće se na nivou od 9,2 odsto BDP-a.

Među onima koji ovim budžetom dobijaju više, sa 51 milijardom je Ministarstvo poljoprivrede, za potrebe socijalne zaštite opredeljeno je 113 milijardi dinara, lokalne samouprave dobijaju približno isto a za otplatu kredita, zbog pada kamata, izdvoja se manje novca, 116 milijardi dinara.

Kapitalne investicije iznose 3,6 odsto budžeta, a plan za narednu je da pokriju četiri odsto. Za zaposlene u zdravstvu, medicinske tehničare, predviđeno je povećanje zarada od 12 procenata, a za doktore 10, dodaju nadležni.

Ko će dobiti koliko novca, Foto: freeimages.com/nkzs

Najveći deo fisklanog prostora usmeren je na javne investicije i odnose se na železnicu i saobraćaj (36 procenta ukupnih investicija), kao i za investicije u bezbednosni i odbrambeni sistem.

U budžetu za 2019. godinu povećaće se deo subvencija namenjen razvoju poljoprivredne delatnosti i to u delu koji ostvaruje najveću dodatu vrednost (planom je predviđeno značajno korišćenje IPARD fondova).

Što se tiče kapitalih izdataka u budžetu sa indirektnim korisnicima za 2019. godinu, za Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture biće opredeljeno 35,9 odsto od ukupnog iznosa, tačnije 59,4 milijardi dinara i to za projekte izgradnje autoputa Obrenovac-Ljig, mađarsko srpske - železnice, železničku infrastrukturu i nabavku vozova.

Takođe, ta sredstva predviđena su i za deonicu Surčin-Obrenovac, most kod Ostružnice, autoput Kelebija-Subotica jug, Pojate-Preljina, Preljina-Požega, za rehabilitaciju puteva i državni put Novi Pazar-Tutin.

Vlada je usvojila budžet, čeka se reč poslanika, Foto: Tanjug/Sava Radovanovic

Ministarstvo odbrane iduće godine "uzima" 21,2 odsto u budžetu, odnosno 35,1 milijardi dinara. Budžet Ministarstva finansija (11,7 odsto) je 19,4 milijardi, a sredstva će biti namenjena za eksproprijaciju zemljišta i ostale troškove. Ministarstvo unutrašnjih poslova (6,6 odsto) dobiće 11 milijardi.

Ministarstvo rudarstva i energetike (2,1 odsto) imaće 3,6 milijardi na raspolaganju i to za obavezne rezerve nafte, tunel/kolektor Kriveljska reka, a Ministarstvo privrede (1,1 odsto budžera) raspolagaće sa 1,8 milijardi dinara naredne godine.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja (3,3 odsto ukupnog budžeta) raspolagaće sa 5,5 miliijardi, dok će Ministarstvu pravde (3,2 odsto budžeta) pripasti 5,3 milijardi.

Budžet Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (1,8 odsto) biće tri milijardi dinara, a Ministarstva zdravlja (0,7 odsto) 1,1 milijardu.

Podaci Ministarstva finansija pokazuju da će Vlada Srbije (pet odsto) raspolagati sa 8,2 milijardi i to pretežno za izgradnju i obnovu objekata javne namene, ali i softver i ostalo...

Budžet Republičke direkcije za robne rezerve je 2,9 milijardi u 2019., a predviđeno je da ostali korisnici u budžetu dobiju 9,3 milijarde dinara (5,6 odsto).

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA