≫ 

Do Nove godine nove cene goriva: Ovog puta biće vrtoglava promena

Razlog za ovo pojeftinjenje je pad cene sirove nafte na svetskoj berzi

  • 17

Cene goriva u Srbiji pašće do Nove godine za oko 10 dinara po litru u odnosu na to koliko su iznosile na početku novembra, najavljuju stručnjaci i vlasnici iz naftnih kompanija, navodi Informer. Tako će benzin sa 159 dinara, koliko je koštao u prvim danima novembra, pojeftiniti na 147 dinara, a dizel sa 171 na 162 dinar.

Razlog za ovo osetno pojeftinjenje je pad cene sirove nafte na svetskoj berzi, ali i porast nivoa Dunava koji će omogućiti da gorivo ponovo stiže tankerima, što je mnogo jeftiniji način transporta od cisterni i vozova.

Gorivo će ponovo moći da stiže tankerima, Foto: Promo

Predsednik kompanije "Nafta a.d." Nebojša Atanacković objasnio je da je pad cene nafte rezultat stabilizacije na svetskom tržištu i "neuspelih" sankcija Iranu.

TEŠKO PROGNOZIRATI KRETANJA NA SVETSKOM TRŽIŠTU

- Ovo što se sada događa primer je koliko je teško prognozirati bilo koje kretanje na tržištu nafte. Početkom meseca su svi pretpostavljali da će zbog najavljenih sankcija Iranu cena nafte znatno skočiti, a desilo se totalno suprotno i ona je osetno pala. Razlog za to je što je Iran nastavio da prodaje naftu svojim najvećim kupcima Indiji i Kini i jednom broju najrazvijenijih zemalja u Evropi i samim tim su sankcije Amerike praktično fiktivne. Uz to su Iranci dobrim delom uticali na ovaj drastičan pad cene barela jer su maksimalno spustili cenu nafte kako bi uprkos sankcijama zadržali stalne kupce - kaže Atanacković.

On smatra da će cena nafte nastaviti da pada u 2019. godini.

- Ovako niska cena barela sirove nafte rezultat je stabilnosti na svetskom tržištu i to bi moglo da potraje. Uz to nema ni nekih velikih političkih turbulencija, osim ovog sukoba Ukrajine i Rusije, koji ne utiče na cenu nafte. Sve to ide naruku i ljudima u Srbiji jer su cene benzina i dizela na pumpama sve niže. Taj trend bi trebalo da se nastavi, pogotovo ako imamo u vidu da će transport ponovo moći da ide preko Dunava, što je najjeftinija solucija - tvrdi Atanacković.

Pad cene goriva mogao bi da se odrazi i na pad cena hrane, Foto: A. Nalbantjan

Ekonomista Ljubomir Madžar smatra da bi drastičan pad cene goriva morao da se odrazi i na pojeftinjenje velikog broja proizvoda.

- Ovo je sjajna vest za celu privredu i sve nas. Cena goriva utiče i na cene svih ostalih namirnica koje se transportuju. Kada je gorivo poskupljivalo u prethodnom periodu i ostale cene su skakale. Zbog toga se sada sa punim pravom očekuje da pojeftini najpre transport, a potom i namirnice u prodavnicama. Nije realno očekivati da pad cena namirnica bude ekvivalentan padu cene goriva jer je to samo jedan činilac koji formira cenu - poručio je Madžar.

VIDEO/Pariz kao bojno polje: Besne protesti zbog poskupljenja goriva

(Telegraf.rs/Kamatica)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Timocanin

    29. novembar 2018 | 08:13

    Realna cena goriva u odnosu na zarade u Srbiji je 50 din. po litru .

  • Dule

    29. novembar 2018 | 10:06

    Svaka čast Francuzima. Spalili ceo grad zbog poskupljenja goriva a mi samo ćutimo kao mule.

  • Azanjac

    29. novembar 2018 | 08:26

    I još jedan razlog je završetak sezone poljoprivrednih radova, a na proleće eto starih cena. I tako svake godine. Kao i uvek izostala je korekcija cena za poljoprivrednike što je bilo obećanje ministra poljoprivrede.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA