• 4

Državni službenici koji se pokažu na radnom mestu moći će da dobiju veću platu, evo za koliko

Dosadašnji sistem podrazumevao je ocenjivanje od jedan do pet i dešavalo se da svi službenici imaju petice

 • 4
Laptop, programer, racunar, kompjuter, rad na racunaru, posao, radna atmosfera, kancelarija

Foto: Pixabay

Ukoliko se dobro pokažu na poslu i prevaziđu očekivanja nadređenih, državni službenici mogu da dobiju povećanje plate i do 8.000 dinara, predviđeno je novim sistemom nagrađivanja.

Vrednovanje rada državnih službenika počinje 1. januara naredne godine i trajaće do kraja 2020. godine, predviđeno je izmenama Zakona o platama državnih službenika i nameštenika koje je Vlada usvojila prošle nedelje, a o kojima Skupština Srbije treba da raspravlja, piše Blic.

Nakon toga, u 2021. rukovodioci će doneti pisanu ocenu za svakog zaposlenog, a oni koji se dobro pokažu mogu da računaju na automatsko povećanje zarade. Po osnovu nagrađivanja, njihove plate tako bi mogle da budu uvećane za nekoliko hiljada dinara do 8.000 mesečno koliko bi, recimo, dobio viši savetnik, odnosno rukovodilac odeljenja za kadrove, pravne poslove, finansije ili komunikacije.

Kako je precizirano, državni službenik koji dve godine uzastopno dobije ocenu "naročito se ističe", što znači da je prevazišao očekivanja, može da napreduje za dva platna razreda.

Zaposleni koji se pokažu dobiće veće plate, Foto: Profimedia/Panthermedia

Za jedan platni razred napreduje državni službenik kome je dve godine uzastopno, bez obzira na redosled, određena ocena "ističe se" ili ocene "naročito se ističe" i "ističe se".

Za jedan platni razred napreduje državni službenik kome je tri godine uzastopno određena ocena "dobar" ili ocene "ističe se" i "dobar".

Praktično, ako se pokaže dobro na poslu, pravnik ili ekonomista u zvanju mlađeg savetnika mogli bi da napreduju po dva razreda i dobiju povećanje po 4.000 dinara. Pomoćnik direktora odeljenja za kadrove ili finansije mogao bi u takvim okolnostima da dobije povišicu od 6.500 dinara, a njegov nadređeni 1.500 dinara više.

Zaposlene čekaju veće zarade, Foto: A. Nalbantjan

Državni službenik može da napreduje i premeštajem na više izvršilačko radno mesto u istom ili drugom državnom organu. Uslov je najmanje dva puta uzastopno određena ocena "naročito se ističe" ili četiri puta uzastopno "ističe se", kao i da postoji slobodno radno mesto i da državni službenik ispunjava uslove za rad na njemu.

Dosadašnji sistem podrazumevao je ocenjivanje od jedan do pet i dešavalo se da svi službenici imaju petice.

Od 2007. od kada je uveden sistem, gotovo 90 odsto srpskih činovnika moglo se pohvaliti da ima najviše ocene. U Evropi istovremeno to je moglo samo njih 15 odsto.

KO SU DRŽAVNI SLUŽBENICI

Državni službenik je osoba koja radi u organima državne uprave, sudovima, javnim tužilaštvima, Republičkom javnom pravobranilaštvu, Skupštini, u organima koje bira Skupština, te u službama predsednika Republike, Vlade, Ustavnog suda... Državni službenici nisu narodni poslanici, predsednik, sudije Ustavnog suda, članovi Vlade, sudije, javni tužioci, zamenici javnih tužilaca i druga lica koja na funkciju bira Skupština ili postavlja Vlada.

(Telegraf.rs/Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Nenad

  1. decembar 2018 | 09:39

  Imam bolju ideju. Sluzbenik koji DOLAZI na posao i RADI svoj posao ce dobiti POSTOJECU platu, ostali otkaz. Sta mislite?

  11
  1

  Podelite komentar

 • Ja

  1. decembar 2018 | 12:07

  Smišljeno za partijske drugove

  8
  1

  Podelite komentar

 • Gogi

  1. decembar 2018 | 09:44

  Botovi najbolje napreduju.

  7
  1

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok