• 21

Srbija zabranila uvoz i izvoz predmeta za mučenje: Stop za giljotine, vešala, električne stolice, metalne pendreke i bičeve sa bodljama

Zabranjen je i uvoz lisica za palčeve, lisica za prste, kao i kreveta sa okovima

  • 21

Vlada Srbije usvojila je na sednici Uredbu kojom se brani uvoz i izvoz robe koja bi mogla da bude korišćena za izvršenje smrtne kazne, mučenje ili drugo okrutno, neljudsko i ponižavajuće postupanje ili kažnjavanje.

Uvoz ove vrste robe moguć je samo ako podnosilac zahteva dokaže da će se ta roba koristiti isključivo zbog njenog istorijskog značaja, za potrebe javne izložbe u muzeju.

To znači da u našu zemlju legalnim tokovima ne mogu da uđu vešala, giljotine, električne stolice, kao ni hermetičke komore od čelika i stakla koje služe za ubijanje ljudi smrtonosnim gasom.

Takođe, zabranjen je promet automatskim sistemima za ubrizgavanje smrtonosnih supstanci. 

Zabranjen i uvoz giljotina, Foto: Wikimedia/Malleus Fatuorum

Osim uređaja za ubijanje ljudi, zabranjen je i uvoz ili izvoz uređaja za zadavanje električnih šokova koji su namenjeni da ih onaj ko se kažnjava ili muči nosi na telu, poput pojaseva, rukava i lisica, namenjenih obuzdavanju osoba zadavanjem električnih šokova.

Zabranjen je i uvoz lisica za palčeve, lisica za prste, zavrtanja za stiskanje palčeva i zavrtanja za stiskanje prstiju. Veto je stavljen i na uvoz okova u obliku poluge, okova za noge s utegama i zbirnih lanaca koji uključuju okove u obliku poluge ili okove za noge s tegovima.

Vlada donela Uredbu kojim zabranjuje promet sredstvima za mučenje, Foto: Pixabay/PublicDomainPictures

Ovom Uredbom uvedena je i zabrana za uvoz stolica opremljenih okovima ili drugim sredstvima za obuzdavanje ljudi, kao i ploča i kreveta sa okovima.
Zabranjeni su i kreveti s rešetkama, kreveti u obliku kaveza ili slične strukture kojima se ljudsko biće prisilno zatvara u krevet, a da se na tavanici ili jednoj ili više stranica se nalaze metalne ili druge rešetke koje se mogu otvoriti samo spolja.

Veto je udaren i na bičeve sa više remena, Printskrin: Video/Playboy

Na spisku zabranjenih stvari su i palice i pendreci izrađeni od metala ili drugih materijala s metalnim šiljcima, bičevi koji se sastoje od više kanapa ili remena, bičevi sa bodljama, kukama, šiljcima, metalnom žicom ili sličnim predmetima koji povećavaju učinak kanapa ili remenja.

VIDEO: Zavirite u prvi muzej psihijatrije u Srbiji, možda vidite i neku od ovih sprava

(G. Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Komentari

  • Nikola

    Ne mogu da verujem da je to ikada i bilo dozvoljeno! Tek sad uvode zabranu!

  • Anja

    Ne zmam samo kome to i treba

  • Željko RS

    Ja bih uveo takse 100% pa da vidimo ko ce da se pobuni i da kaze nesto Srbiji.... Mislim da je ovo potez godine

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima