"Čiča" opet bez vlasnika: I dalje se traži neko ko će podići Jagodinsku pivaru iz pepela

Svih preostalih 145 radnika u pivari se prijavilo  za dobrovoljni odlazak iz pivare

  • 3

Fabrika slada, piva, kvasca i bezalkoholnh pića A. D "Jagodinska  pivra", nije ni danas prodata, jer niko nije uplatio depozit, koji je iznosio 142. 2 miliona dinara, rečeno je Tanjugu u Centru za stečaj u Beogradu.

Agencija za licitiranje stečajnih upravnika Srbije, oglasila je, 4. novembra, prodaju "Jagodinske  pivare", jednog od najstarijih privrednih preduzeća Srbije.

Procenjena vrednost pivare je bila 711 miliona dinara, a "stečajni upravnik je bio dužan da prihvati  najvišu dostavljenu ponudu, ukoliko je iznad 50 odsto od procenjene vrednosti predmeta prodaje".

- Ako najviša dostavljena ponuda iznosi manje do 50 odsto procenjene vrednosti, stečajni upravnik je  bio dužan da pre prihvatanja takve punde dobije saglasnost Odbora poverilaca - stajalo je u oglasu.

Javna prodaja je oglašena na osnovu Rešenje o bankrotstvu Privrednog suda u Kragujevcu i odluke Odbora  poverilaca, rukovodilac projekta prodaje je bila Tatjana Gajić.

Za kupovinu pivare niko nije zainteresovan, Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Na prodaju je bio 41 objekat u krugu fabrike, zgrada prehrambene industrije i proizvodnje pića (JAPS)  površine 3. 126 kvadratnih metara, kvasara površine 1. 224 metra, silosi sa deset ćelija i četiri međućelije površine 615 metara, ležni podrumi, vrioni podrumi, mašinska sala, kuvarnica, sladara, sušara,  služba održavanja i trafostanica površine 4. 452 metra... 

Oprema pivare koja se sastoji iz opreme nekoliko različitih pogona, kao i poslovno skladišni objekti u Nišu, Kruševcu i Požarevcu, prodati su ranije. Pivara je na velikoj površini i na veoma atraktivnom mestu u centru gradu. Privredni sud u Kragujevcu je 24. marta 2016. godine doneo odluku o uvođenju stečaja u Jagodinsku  pivaru.

- Rešenje o stečaju je doneseno iz razloga trajne nesposobnosti plaćanja, što znači da je račun  stečajnog dužnika u dužoj vremenskoj blokadi - rekao je tada stručni saradnik predsednika suda Saša  Milosavljević.

Jagodinska pivara još nije prodata, Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Otvaranje stečaja za Fabriku slada, piva, kvasca i bezalkoholnih pića A. D Jagodinska pivara, osnovane  1852. godine, pokrenula je Agencija za privatizaciju.  Tekući račun Jagodinske pivare je bio u blokadi od 2. juna 2015. godine za oko 900 miliona dinara.

Zbog ranije najavljenje mogućnosti uvođenja stečaja, svih preostalih 145 radnika u pivari se prijavilo  za dobrovoljni odlazak iz pivare uz socijalni program, koga su i dobili.

Pivara oko godinu i po dana ne proizvodi, a na njen značaj za grad i tradiciju dugu 166 godina, osim  zgrade, potseća i veliki pano sa čuvenim čicom u centru Jagodine.

Za 25. decembar, Agencija za licitiranje stečajnih upravnika, raspisala je oglas za prodaju pokretne imovine "Jagodinske pivare", među kojima su 24 putnička i teretna vozila i rashodovana vozila, a pocetna vrednost je 1. 470. 098 dinara.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 100jko

    4. decembar 2018 | 15:25

    Monopolizam na delu. Veliki ne dozvoljavaju konkurenciju kao i na primeru vode 'Milan Toplica', najbolje mineralne vode u Srbiji. Još da uništimo i poljoprivredu pa da ugasimo fenjer.

  • Xxx

    4. decembar 2018 | 14:50

    Sto je drug Tito sagradio i danas prodajete

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA