• 6

Brašno je sve skuplje, a ako cena nastavi da skače, mnogo više ćemo plaćati hleb, peciva i keks

Svetska potrošnja je nešto veća od proizvodnje pa je takvo stanje na tržištu uticalo i na rast cena

  • 6

Od jula ove godine brašno je poskupelo oko 20 odsto i ako se ovaj trend nastavi, a predviđanja su da hoće, moglo bi da dođe i do lančanog rasta cena peciva, hleba, konditorskih proizvoda...

Poslednjih nekoliko nedelja cena pšenice je neočekivano porasla i trenutno je ova žitarica oko 13 odsto skuplja nego u istom periodu prošle godine i na najvišem nivou još od marta 2015. godine.

Zdravko Šajatović, direktor "Žitounije", potvrdio je za "Politiku" da je brašno od letos poskupelo oko 20 procenata. Očekuje se da će cena pšenice i dalje da raste i ističe da ni ponuda na domaćem tržištu nije velika.

- Trenutno pšenicu prodaje samo ko mora. Jer od nove godine cena može samo da poraste. I brašno mora da prati taj trend, samo malo usporenije - kaže Šajatović i dodaje da je pad ovogodišnje proizvodnje žita u Rusiji jedan od razloga za ovakve promene na tržištu žitarica. On navodi da poslednje četiri godine svet beleži hiperprodukciju u proizvodnji pšenice što je i dovelo do pada cena.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Ove godine došlo je do promene ovog trenda - svetska potrošnja je nešto veća od proizvodnje pa je takvo stanje na tržištu uticalo i na rast cena. 

- Evropska unija, koja je ove godine pretrpela sušu, planira da prevaziđe taj problem. Juče je objavljeno da je posejano šest odsto više površina pod pšenicom - kaže Šajatović.

I u Uniji pekara Srbije čekaju da vide gde će se zaustaviti cena kao i da li će i dalje imati tendenciju rasta. 

- Brašno je već poskupelo, ali se još troše zalihe. Ukoliko se ovo nastavi obratićemo se Ministarstvu trgovine da reaguje i aktivira brašno iz robnih rezervi kako bismo stabilizovali tržište i sačuvali cenu hleba u ovim okvirima - navodi Zoran Pralica iz Unije pekara.

Mogli bi da poskupe i proizvodi od brašna, Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

On smatra da su ovakve prilike na tržištu posledica niskog vodostaja Dunava i otežane trgovine što je dovelo do veće potražnje i rasta cena. Ne veruje da će doći i do značajnijeg rasta cena peciva.

- Svi čekamo. Konkurencija je ionako učinila da se pekari bore za svaki dinar - ističe Pralica.

Slične informacije stižu i iz regiona. Udruženje mlinara Republike Srpske saopštilo je pre nekoliko dana, da je vreća brašna od 25 kilograma već skuplja oko 20 odsto. Moguće je, navode, da će se povećanje cena nastaviti i početkom naredne godine mlinari predviđaju da će ukoliko dođe do rasta vodostaja Dunava krenuti izvoz iz Srbije i Mađarske što će dovesti do novog skoka cena.

(Telegraf.rs/Politika)

Komentari

  • Dr Miggyy

    Brašno poskupelo 20%, a pitaju se da li će poskupeti hleb. U Boru u nekim prodavnicama beli hleb "Naše zrno" od 500 grama, niške pekare dvaputa je poskupeo sa 25 na 40 dinara po komadu, a neki neobavešteni, koji ne kupuju hleb, se pitaju da li će hleb poskupeti, neće?

  • Nije bitno

    Za sve je kriv Dunav. I za gorivo i za brasno. Eeee, moj Dunave nije ni tebi lako.

  • Lala

    Ova cena hleba je formirana kada brašno bilo 25 dinara i svi su ćutali kada je zadnjih godina pala cena pšenice.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima