Od sada računovođa neće moći da bude bilo ko, a plata će im skočiti na 1.500 evra

Vođenje knjiga za srednja pravna lica mesečno će koštati 1.000, a za "velike" - 1.500 evra

  • 9

Usluge računovođe paušalca će od sledeće godine koštati najmanje 50 evra mesečno, a za mala pravna lica – 400 evra. Ovo važi za sve one koji su angažovali člana Računovodstvene komore Srbije.

Ova asocijacija je usvojila Pravilnik o polaznim osnovama za vrednovanje računovodstvenih usluga u Srbiji. Cilj je da se podigne poverenje u rad ove struke, ali i da se uvede red.

Pravilnik će primenjivati članovi Komore, ali su oni u obavezi da primenjuju i Etički kodeks i sve važeće zakonske i podzakonske propise.

- Želimo da država da podršku za podizanje nivoa ove važne profesije, kao i da se Zakonom o računovodstvu uredi ko može da vodi poslovne knjige - kaže Snežana Mitrović, predsednik Računovodstvene komore.

Ona je dodala i da "nažalost, danas se u praksi dešava da vrednost računovodstvenih usluga obaraju upravo neprofesionalne i nestručne računovođe, zato što ovaj posao može da radi bilo ko. Od takvog rada najviše štete ima država.

Vođenje knjiga za srednja pravna lica mesečno će koštati 1.000, a za "velike" - 1.500 evra.

Obračun zarada po zaposlenom članovi Komore će naplaćivati pet evra. Pravilnik računovođama ostavlja odrešene ruke da delimično koriguju početne cene. Prilikom ugovaranja vođenja poslovnih knjiga mogu u određenoj, manjoj meri, odstupati od utvrđene cene, u zavisnosti od obima posla.

(Telegraf.rs/Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nada

    11. decembar 2018 | 14:38

    Svaki pisao treba biti adekvatno placen. Da li racunovodje trebaju imati vecu platu od lekara , narocita hirurga?Cija je odgovornost veca?????

  • Dasa

    11. decembar 2018 | 18:14

    Dali ce te jos na vazduh da nam uvedete licence dosta bre vise ubiste nas .

  • didi

    12. decembar 2018 | 20:57

    Čit idiotizam,ovo će biti čerupanje naroda,kao što su uradili sa izvršiteljima,notarimai advokatima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA